Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

OSN vyzýva Slovensko: Násilné sterilizácie rómiek treba prešetriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA - Výbor OSN pre ľudské práva vyzval slovenskú vládu, aby prevzala zodpovednosť za vyšetrovanie prípadov násilných sterilizácií rómskych žien z minulosti a na tento účel zriadila nezávislý vyšetrovací orgán. Informoval o tom programový koordinátor Poradne pre občianske a ľudské práva Štefan Ivanco.

Vo svojich záverečných zisteniach výbor poukázal na mnohé závažné a neriešené problémy v oblasti ochrany ľudských práv, pričom sa špecificky venoval nedostatkom týkajúcich sa ochrany práv žien a rôznych menšinových skupín žijúcich v slovenskej spoločnosti. Veľkú pozornosť venoval situácii príslušníkov a príslušníčok rómskej menšiny. Výbor vyjadril okrem iného znepokojenie nad pretrvávajúcou diskrimináciou a sociálnym vylúčením znevýhodnených Rómov a Rómiek a zdôraznil potrebu odstraňovania ich segregácie vo vzdelávaní aj bývaní.

Výbor v tomto smere reagoval aj na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý v rokoch 2011-2012 odsúdil Slovensko v troch konkrétnych prípadoch a vláda následne odškodnila niekoľko násilne sterilizovaných rómskych žien.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR uviedlo, že tvrdenia o násilných a nútených sterilizáciách žien rómskeho pôvodu na Slovensku boli posudzované ako možné závažné porušenie ľudských práv, a preto boli vládou Slovenskej republiky zobraté veľmi vážne. “Značné úsilie bolo vynaložené na ich dôkladné preskúmanie. Nad rámec trestného vyšetrovania bola zriadená odborná lekárska inšpekcia z inštitúcií poskytujúcich zdravotnú starostlivosť a bol vyžiadaný znalecký posudok Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave,” uviedol hovorca MS SR Peter Bubla.

Podľa rezortu spravodlivosti nebolo potvrdené, že vláda Slovenskej republiky podporovala organizovanú diskriminačnú sterilizačnú politiku. “Vláda prijala legislatívne a praktické opatrenia za účelom odstránenia administratívnych nedostatkov zistených počas vyšetrovania a za účelom predchádzania výskytu podobných situácií v budúcnosti,” dodal Bubla.

Viac o téme: RómoviaĽudské právaOrganizácia Spojených národov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu