Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragická bilancia posledného týždňa železníc: Na koľajniciach našlo smrť hneď niekoľko ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šesť životov vyhaslo minulý týždeň pri nešťastiach na železniciach. Tragické prípady sa stali v úsekoch tratí Trenčianske Bohuslavice – Výhybňa Nivy, Odbočka Vinohrady – Bratislava–Rača, Výhybňa Trebišov – Výhybňa Slivník, Bratislava–Lamač – Devínska Nová Ves a v Lipanoch. V štyroch prípadoch išlo o samovraždy, ktoré vyšetruje polícia.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková, mimoriadne šťastie mal muž, ktorého v úseku Bratislava–Nové Mesto – Podunajské Biskupice zrazil osobný vlak, muž zrážku prežil, skončil v nemocnici. Okrem toho zamestnanci železníc v spolupráci s políciou aj v priebehu uplynulého týždňa pomohli zabrániť zrážke vlaku s ľuďmi, ktorí sa rozhodli týmto spôsobom ukončiť svoj život.

Stalo sa tak napríklad v úseku Senec – Sládkovičovo, kde stihol osobný vlak zastaviť pred osobou ležiacou v koľajisku. V úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom nahlásila polícia tiež osobu s úmyslom spáchať samovraždu, preto následne nariadili vlakom jazdu so zvýšenou opatrnosťou. Následne túto osobu polícia zadržala. 

Mimoriadna situácia sa stala aj v Gbelcoch. Rušňovodič EC vlaku ohlásil, že počas jazdy k železničnému priecestiu spozoroval biele auto, ktoré prechádzalo cez zatvorené priecestie. Použil rýchlobrzdu, a tým zabránil zrážke. Neznámy páchateľ z miesta utiekol. "ŽSR apelujú na vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší, dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách, pretože zrážky s vlakom bývajú často tragické," upozornila Pavliková. Počas minulého týždňa v Cíferi ukradli reproduktor staničného rozhlasu, v Pribeníku rozbili sklo v čakárni a v úseku Ludanice – Koniarovce hádzali neznáme osoby kamene do vlaku. Všetky prípady nahlásili polícii.

V sobotu sa stala ďalšia tragédia

Na koľaji v železničnej stanici v Trebišove došlo v sobotu (29.10.) v skorých ranných hodinách za doposiaľ nezistených okolností k zrážke medzi nákladným vlakom a 64-ročným mužom z Košíc. Informovala o tom dnes hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

"Muž utrpel devastačné poranenia, ktorým na mieste podľahol. Požitie alkoholu u rušňovodiča zistené nebolo. Bližšie okolnosti tejto zrážky sú predmetom vyšetrovania. Udalosť vyšetruje oddelenie železničnej polície Policajného zboru v Trebišove ako prečin usmrtenia," uviedla krajská policajná hovorkyňa.

Viac o téme: NehodyŽeleznice Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu