Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Polícia varuje dôchodcov v Banskej Bystrici: Podvodníci stále praktizujú lov na týchto ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BANSKÁ BYSTRICA – "Lov" na seniorov stále pokračuje, varuje banskobystrická polícia. Svedčí o tom aj posledný prípad, ktorý sa stal v obci Stará Huta (okres Detva), keď 70-ročnej dôchodkyni na pevnú linku zavolal v pondelok (17. 10.) medzi 22.00 až 23.00 h doposiaľ neznámy páchateľ, oslovil ju "starká" a mámil od nej peniaze.

Vyšetrovateľ vo Zvolene už začal trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu a zločinu porušovania domovej slobody. Informovala o tom dnes banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Ako hovorkyňa vysvetlila, dôchodkyňa si podľa hlasu myslela, že je to jej vnuk. Povedal jej, že mal dopravnú nehodu, pri ktorej zranil dieťa. Teraz sú vraj všetci v nemocnici a s rodičmi dieťaťa sa dohodol, že nebudú volať políciu, ak im dá peniaze. Požiadal ju o finančnú hotovosť.

Pre peniaze mali prísť rodičia dieťaťa a s poškodenou ženou sa chceli stretnúť pri kostole. "S údajnými rodičmi zraneného dieťaťa sa dôchodkyňa stretla na dohodnutom mieste, potom spoločne išli k nej domov. Tam im odovzdala 400 eur. Polícia po páchateľoch pátra. Za tieto skutky im hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov," dodala Faltániová.

"Upozorňujeme seniorov, nech už si páchatelia vymyslia čokoľvek, aby nikdy nedávali peniaze cudzím osobám a nevpúšťali ich do svojich domov či bytov a aby akýkoľvek podozrivý telefonát ihneď oznámili na polícii," vyzvala hovorkyňa. Spôsob páchania tejto kriminality spočíva najmä v tom, že páchatelia sa pod rôznymi vymyslenými legendami snažia osloviť seniorov, následne sa dostať do ich blízkosti a získať dôveru.

Jediným cieľom je dostať sa do príbytkov starých ľudí, lokalizovať miesto úspor a v nepozorovanej chvíli, najmä odpútaním pozornosti, podvodne od nich vylákať alebo im ukradnúť peniaze, šperky či iné cennosti. V mnohých prípadoch ide o celoživotné úspory seniorov, ktoré predstavujú nemalé finančné prostriedky.

V prípade, ak senior nemá doma požadovanú sumu, páchateľ je schopný donútiť ho vybrať peniaze z osobného účtu alebo bankomatu. Ako tvrdí polícia, vyskytli sa prípady, kedy páchateľ zabezpečil seniorovi taxík, aby mohol ísť vybrať peniaze do banky. Polícia zistila, že páchatelia si vytypovali seniorov aj cestou dostupného telefónneho zoznamu.

Viac o téme: LovDôchodcovia Dôverčivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu