Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Generálna prokuratúra reaguje na liberálov: Po tomto sa na všetko pozerajú s hrôzou

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky, Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR ani na krajských a okresných prokuratúrach nie sú žiadni vedúci prokurátori, ktorí plnia politické objednávky všetkých doterajších vlád.

Uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR, ktoré poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová. Reagujú tak na stanovisko strany Sloboda a Solidarita (SaS), podľa ktorej na generálnej prokuratúre, špeciálnej prokuratúre, v policajnom zbore a osobitne v Národnej kriminálnej agentúre (NaKA) pôsobí skupina funkcionárov, ktorí plnia politické objednávky všetkých doterajších vlád.

Generálna prokuratúra SR s poľutovaním a hrôzou vníma trvajúcu snahu niektorých politických síl v Slovenskej republike o ovládnutie prokuratúry a získanie rozhodujúceho vplyvu prostredníctvom prokuratúry na trestné konanie a jeho zákonnosť. Úspešnosť takýchto snáh by znamenala začiatok konca právneho štátu, zdôrazňuje sa v stanovisku. 

Vnímanie prokuratúry verejnosťou z hľadiska jeho ústavného postavenia a právomoci sa mení v pozitívnom zmysle slova, a to práve nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora, zdôrazňuje sa ďalej v stanovisku. Takúto zmenu deklaruje zvyšujúci sa počet podaní priamo adresovaných generálnemu prokurátorovi, Generálnej prokuratúre SR a žiadostí o prijatie vedúcimi prokurátormi, ktoré podávajú nielen občania, novinári, ale aj zástupcovia všetkých politických síl, politických hnutí a mimovládnych organizácií, uvádza sa v reakcii. 

Opozičná SaS vo svojom stredajšom stanovisku tvrdí, že slovenská verejnosť dostáva od orgánov činných v trestnom konaní jasný odkaz, že kto má podporu z vládnych kruhov, má zabezpečenú aj beztrestnosť. Naopak, kto sa dostane do ich nemilosti, ako aj nemilosti oligarchov, musí počítať s policajnou šikanou a nechutnými kompromitujúcimi kampaňami.

Bezprostrednú zodpovednosť za marazmus, ktorý spochybňuje spravodlivosť, vládu zákona a demokraciu na Slovensku nesú dnes predseda vlády Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Morálne zlyhávajú všetci poslanci, ktorí týchto ľudí držia vo funkciách, tvrdí v stanovisku predseda liberálov Richard Sulík.

Viac o téme: Generálna prokuratúraSloboda a Solidarita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu