Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Unikátny organ už stojí v kostole

Takto vyzerá poskladaný unikátny organ v modernom kostole na Sídlisku nad jazerom. Zobraziť galériu (5)
Takto vyzerá poskladaný unikátny organ v modernom kostole na Sídlisku nad jazerom.

KOŠICE - Iba 16 dní stačilo majstrom Biesovcom z Hranovnice, aby poskladali unikátny organ priamo v košickom kostole. Organ 15 mesiacov vyrábali a poskladali v Hranovnici, potom ho rozobrali a previezli do Košíc. Teraz už tento 1 800-píšťalový unikát stojí na svojom mieste. Čaká ho ešte ladenie.

„Aj keď sme si mysleli, že najhoršie bude jeho skladanie, najjemnejšia a najcitlivejšia práca je ešte len pred nami. Organ budeme ladiť približne dva mesiace. Každá píšťala musí vydávať čistý zvuk,“ vysvetľuje spolutvorca organa Gabriel Bies. V organe sa skrývajú cínové a drevené píšťaly rôznych veľkostí - od jedného centimetra až po 5-metrovú píšťalu. Biesovci ako jediní na Slovensku použili pri výrobe organa techniku starých majstrov, ktorá sa používala pred 300 rokmi. Na organ už chodí na skúšku hrávať aj miestny organista.

„Slávnostnú premiéru bude mať začiatkom septembra. Budem na ňom hrať spolu s orchestrom,“ upresňuje organista kostola na Sídlisku nad jazerom Miroslav Piš (27). Vtedy vložia do organa i poslednú už naladenú píšťalu, na ktorej budú mená všetkých, ktorí sa na výrobe nástroja zúčastnili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu