Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká analýza VIDEOdôkazu Lipšicovej nehody: Mrazivé slová experta, kľúčové fakty tragédie!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Na svet vyplávalo autentické video zrážky Daniela Lipšica so 72-ročným chodcom. Z videa je jasné, že chodec šiel po priechode pre chodcov. Rovnako je vidno, že politikovo auto pred zrážkou nebrzdilo. Dopravný analytik po vzhliadnutí videa nemá pre exposlanca povzbudivé slová. Čo na zverejnené zábery hovorí sám Lipšic?

Brzdenie nastalo až po kolízii

Dopravný analytik Ján Bazovský z videa usúdil, že Lipšic pred zrážkou nijako nereagoval, pričom bolo evidentné, že chodec ide priamo na priechod pre chodcov. "Keď došlo ku kolízii, chodec prechádzal do ďalšieho jazdného pruhu. Podľa mňa tí vodiči, ktorí jazdili v tom smere, minimálne 50 až 60 metrov museli vnímať, že chodec vchádza na priechod pre chodcov a pohybuje sa po ňom. Je to dostatočný čas, aby vodič zareagoval nejakým spôsobom. Už na chodníku bolo jasné, že sa (chodec - pozn. red.) neotáča ani doľava ani doprava. Aj keby mu náhle vošiel do dráhy, musí nejako reagovať. Keď nemohol ísť doľava (Lipšic - pozn. red.), kvôli električke, mohol ísť doprava. To znamená, že znížim rýchlosť alebo prejdem do iného jazdného pruhu. Lenže z videa to vyzerá, že tam žiadna reakcia nebola. Brzdenie podľa mňa nastalo až po kolízii," povedal pre Topky Bazovský.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre slabšie povahy a maloletých

Veľká analýza VIDEOdôkazu Lipšicovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

Chodec mohol ísť po priechode aj nahý

Ako obrana vodičom, ktorí zrazia chodcov, slúži argument, že chodca nebolo vidieť. Rovnako argumentoval aj Lipšic, tvrdil, že mal tmavé oblečenie a pred zrážkou ho nevidel. Podľa Bazovského to neobstojí. "Aká znížená viditeľnosť? Chodec mohol ísť aj nahý, keby si na to trúfal. On nemá povinnosť používať reflexné prvky, pokiaľ sa pohybuje na chodníku alebo po priechode pre chodcov. On mohol ísť v akomkoľvek oblečení. Čo mal mať na sebe? Vianočné ozdoby alebo svetlá? Chodec nie je motorové vozidlo alebo bicyklista, že musí byť osvetlený," tvrdí známy dopravný analytik. Podľa neho ani osvetlenie vozovky nemôže obstáť ako argument, žiadny správca ciest ani majiteľ nie je povinný osvetľovať vozovku za zníženej viditeľnosti.

Lipšic na mieste nehody
Zobraziť galériu (7)
Lipšic na mieste nehody  (Zdroj: foto: tip citatela)

Vodič musí ísť primeranou rýchlosťou

Bazovský tvrdí, že každý vodič musí prispôsobiť rýchlosť vozidla svojmu výhľadu na vozovku, aby vedel zastaviť vozidlo v správnom čase. "Vodič smie ísť najviac takou rýchlosťou, aby vedel zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. V tomto prípade hrajú úlohu svetlomety vozidla a to, že tam blikali aj pouličné lampy, to len pomohlo vodičovi, a pre neho je to priťažujúca okolnosť. Čiže aj 50 kilometrová rýchlosť je neprimeraná rýchlosť, keďže nemal primeraný rozhľad, na tu vzdialenosť, ktorá je potrebná na zastavenie vozidla," dodal Bazovský.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre slabšie povahy a maloletých

Predvídať aj nemožné

Priechod pre chodcov je podľa Bazovského výsostné miesto pre chodcov. "Ako náhle je zrážka na priechode pre chodcov, vodič má smolu a ťažko sa z toho vyzúva. Mnohí si myslia, že obranou je to, že chodca nevidia, ale chodec je chránená osoba, a preto treba predvídať aj nemožné," zakončil expert.

Lipšicovo Superbéčko
Zobraziť galériu (7)
Lipšicovo Superbéčko  (Zdroj: foto: tip citatela)

Lipšic dovčera video nevidel

Právna zástupkyňa Daniela Lipšica, známa advokátka Eva Mišíková, sa nechce vyjadrovať. "K nahrávke nehody, ktorá bola dnešného dňa doručená viacerým médiám nezisteným subjektom, sa nebudeme vyjadrovať, lebo bola získaná inak ako procesným postupom vo vyšetrovaní," informovala Topky s tým, že video zrážky pred včerajším zverejnením Lipšic ešte nevidel.

Zábery z rekonštrukcie nehody
Zobraziť galériu (7)
Zábery z rekonštrukcie nehody  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Môj klient vzhľadom na svoje aktuálne procesné postavenie, nemal možnosť oboznámiť sa so žiadnym z dôkazov, ktoré boli v doterajšom vyšetrovaní vykonané zákonným spôsobom," dodala Mišíková. Podľa nej bude rozhodujúcim dôkazom znalecký posudok vypracovaný znalcom z odboru cestnej dopravy.

Veľká analýza VIDEOdôkazu Lipšicovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Počkajú si na posudok

"Len takýto dôkaz môže dať odpoveď na otázku či vzhľadom na zistenú svetelnú viditeľnosť, výlučne z pohľadu vodiča, oblečenie chodca a jeho správanie na vozovke, mal vodič možnosť včas rozpoznať chodca," informovala Topky Lipšicova obhajkyňa Eva Mišíková.

Veľká analýza VIDEOdôkazu Lipšicovej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Vyšetrovanie pokračuje

Polícia Lipšicovu nehodu stále vyšetruje. "Vyšetrovateľ Policajného zboru disponuje audiovizuálnymi záznamami zachytávajúcimi okolnosti a priebeh uvedenej dopravnej nehody. Tieto záznamy sú predmetom znaleckého skúmania," zareagoval pre Topky hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff s tým, že k situácii sa nebude vyjadrovať vzhľadom na to, že nechce mariť vyšetrovanie.

Politik sa po nehode vzdal poslaneckého mandátu, povedal, že v súčasnosti nemôže mandát vykonávať na sto percent. Nešťastie sa stalo v pondelok 19.septembra vo večerných hodinách na Vajnorskej ulici v Bratislave. Lipšic na Škode Superb išiel v ľavom pruhu. Zrazil 72-ročného chodca Emila, ktorý zranenia podľahol v ružinovskej nemocnici. Alkohol u vodiča zistený nebol. Chodec mal tmavé oblečenie bez reflexných prvkov. Rýchlosť má určiť znalecké posudzovanie.

Viac o téme: TragédiaParlamentSmrťDôchodcaDopravnáChodecPoslanec Daniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu