Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kam sa hrabe rómska svadba roka: Gigantická hostina v 16. storočí pokorila všetky rekordy!

Zobraziť galériu (2)

MARTIN – Keď si bral moravský rytier Viliam Rožmberský badenskú kňažnú Annu Máriu, na svadbe nešetril a doprial aj pozvaným hosťom. Sobášna hostina bola taká bohatá, že sa neskôr dostala aj na stránky slovenských novín.

Slovenské Národnie noviny písali 3. októbra 1916 o exkluzívnej svadbe na „susednej“ Morave z roku 1576, ktorá trvala šesť dní, od 26. januára do 1. februára. „Strovilo sa 60 jeleňov, 50 kamzíkov, 50 bočiek solenej zveriny, 20 divých bravov, 2 130 zajacov, 250 bažantov, 30 tetrovov, 2 050 kuroptyí, 20 688 čvíkov a divých holubov, 150 kŕmených volov, 15 kŕmených jalovíc, 20 ročných teliec...“ a takto možno pokračovať až do úplného prejedenia sa a prasknutia, pretože ak nebol opis svadobnej hostiny prifarbený, hostia museli zjesť tony mäsa!

Vegetariánstvo z pohľadu histórie: Slovákov označovali ako jedákov rastlín

Kam sa hrabe rómska
Zobraziť galériu (2)

Moderná slovenská svadba za milión

Kým v minulosti dbali svadobčania najmä na bohatú hostinu, dnes si potrpia aj na oblečenie nevesty. Svadba, ktorá v stredoeurópskych končinách nemá obdoby, sa nedávno konala aj na Slovensku. Rómska svadba Lukáša a Evy z Michaloviec zaujala celý svet. 

Rómska svadba na Slovensku sa stala hitom: Evka a Lukáš sa dostali na titulky svetových médií

Svadba, ktorá stála rodinu tisíce eur, bola prepychová do posledného detailu. Nevesta sa pýšala svadobnými šatami ovešanými zlatom, akými by nepohrdla ani princezná. A keďže k luxusnej mladuche patrí aj bohaté veno, nevestu hostia ovešali 100 a 500-eurovými bankovkami!

Viac o téme: Svadobná hostinaStoročné noviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu