Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kuriózny tender na ministerstve obrany: Vyhlásilo veľkú vojnu h*vnám, vojaci sa špiniť nebudú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook MO)

BRATISLAVA - Nakadili im do kasární. Ministerstvo obrany musí riešiť nečakané problémy. Na povaly niekoľkých vojenských budov musí nabehnúť čistiaca čata, keďže im tam holuby zanechali pohromu. Práve preto vyhlásili rezort zákazku na robenie poriadku. V minulosti sa však rezort obrany dostal pod paľbu kritiky za upratovacie tendre. Prečo si to vojaci nevyčistia sami?

Ministerstvo obrany vyhlásilo zákazku na čistenie trusu, ktorý im zanechali holuby na povalách budov. Predmet zákazky nesie naozaj zaujímavý názov. „Odstránenie holubieho trusu z povál budov“. Kompetentných sme sa pýtali, či by túto prácu nemohli urobiť vojaci, ktorých máme v kasárňach niekoľko tisíc, keďže slovenská armáda v súčasnosti disponuje tisíckami vojakmi.

Na čistenie plánujú minúť maximálne 4 900 eur, pričom o víťazovi by mala rozhodnúť najnižšia cena. Konkrétne ide o čistenie povál budov patriacich Gajdošovmu ministerstvu od vtáčieho trusu, odstránenie uhynutých vtákov z povál budov, dezinfekcia vyčistených priestorov, vrátane dezinfekčných materiálov a prípravkov, odvoz a likvidácia nebezpečného odpadu.

Vojenské ubytovne v Trenčíne
Zobraziť galériu (6)
Vojenské ubytovne v Trenčíne  (Zdroj: Google Street View)

Predražené tendre stáli hlavu Kašického

V minulosti sa objavilo viacero predražených tendrov na upratovanie na ministerstve obrany. Ešte za čias Františka Kašického mali firmy inkasovať 1,5 miliardy korún za štvorročné zimné údržby v kasárňach. Rovnaké peniaze mal získať víťaz tendra za kosenie trávy či zametanie lístia. V roku 2013 ministerstvo obrany zase vyhlásilo, že upratovanie im nebude robiť žiadna externá firma, ale rezort vlastnými silami.

Kaselské kasárne v Topoľčanoch
Zobraziť galériu (6)
Kaselské kasárne v Topoľčanoch  (Zdroj: Google Street View)

Nemajú sa zle

Fakt je ten, že vojaci viacerí vojaci poberajú výsluhové dôchodky a naďalej pracujú na civilných pozíciách. Ich sumy sa môžu vyšplhať až do výšky tisícok eur.

Podľa podmienok vo výzve na predkladanie ponúk však nejde len o hocijaké čistenie. "Pri vykonávaní dezinfekcie povalových priestorov musia byť použité prípravky, na ktoré sú doložené karty bezpečnostných údajov. Povalové priestory po vykonaní dezinfekcie vykonávateľ označí výstražnou tabuľkou," píše sa vo vyhlásení.

Kasárne v Martine
Zobraziť galériu (6)
Kasárne v Martine  (Zdroj: Google Street View)

Vojenské zariadenia je treba čistiť v Topoľčanoch, Trenčíne, Nemšovej, Martine a Prešove. Patrí sem jedna administratívna budova, ošetrovňa a ubytovne. Uchádzači mohli ponuky predkladať do 27. septembra, pričom rezort počíta s vyčistením budov do polovice novembra tohto roka.

Ministerstvo obrany nám na naše otázky odpovedalo až podvečer. Tender na odstránenie trusu zrušilo. "Výzva zverejnená na internetovej stránke Ministerstva obrany SR bola zrušená, keďže v záujme transparentnosti a efektívneho vynakladania zdrojov, bola jediná cenová ponuka pre rezort obrany neprijateľná. Vykonávanie uvedených prác je ale podmienené platnou legislatívou," informovala Topky hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Čo sa týka upratovania trusu po holuboch, vojaci podľa ministerstva nemajú na to oprávnenie. "Na takúto činnosť je v zmysle zákona povinný doklad o odbornej spôsobilosti na prácu s dezinfekčnými prípravkami a na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie. A zároveň je potrebný doklad - registrácia v zmysle zákona o odpadoch, na základe ktorej je možné prepraviť vzniknutý odpad podľa  druhu na miesto zhodnotenia alebo zneškodnenia. Profesionálni vojaci z pochopiteľných dôvodov nedisponujú potrebnými oprávneniami na tento druh činnosti," prezradila hovorkyňa.

Viac o téme: VojaciHolubyKasárneTrusMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu