Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivé FOTO zrážky vo Veľkom Mederi: Desiatky zranených, rušňovodič bojuje o život

Nehoda vo Veľkom Mederi Zobraziť galériu (6)
Nehoda vo Veľkom Mederi (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

VEĽKÝ MEDER - Všetky záchranné zložky momentálne zasahujú pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala krátko pred pol ôsmou ráno vo Veľkom Mederi. Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s kamiónom. Hlásia 35 zranených. Na miesto už dorazil aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Podľa zastupujúceho hovorcu záchranárov sú po nehode v kritickom stave štyria ľudia.

Aktualizované o 13:25

Väčšinu zranených hospitalizovali v dunajskostredskej a komárňanskej nemocnici. Ďalších záchranári previezli do nemocníc v Bratislave, Nitre a Nových Zámkoch. "Do Dunajskej Stredy záchranári previezli deväť zranených, z toho šiesti majú otras mozgu, tí ostávajú v zdravotnej starostlivosti nemocnice. Ostatní mali ľahké poranenia, ktoré si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie," uviedol hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Medzi nimi bol aj vodič kamióna. "Je mimo ohrozenia života," skonštatoval.

Podľa hovorkyne Všeobecnej nemocnice v Komárne Marty Csergeovej na chirurgickom oddelení hospitalizovali troch pacientov. "Všetci traja sú mimo ohrozenia života. Ďalších štyroch zranených ošetrili na chirurgickej ambulancii s ľahšími poraneniami," povedala Csergeová. Do nitrianskej fakultnej nemocnice previezli záchranári jednu ľahko zranenú osobu, potvrdil námestník riaditeľa Ladislav Berecz. "Ide o ženu, ktorá bola hospitalizovaná na pozorovanie na Klinike úrazovej ortopédie a chirurgie. Podľa mojich informácií jej stav nie je vážny," doplnil. Jeden účastník dnešnej nehody skončil vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. Muž bol v kritickom stave umiestnený na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, priblížila hovorkyňa zariadenia Ľubica Juríková.

Aktualizované o 11:30

Polícia je naďalej na mieste udalosti. Ako informovala ich hovorkyňa Mária Linkešová, za volantom kamiónu sedel 43-ročný občan Českej republiky z okresu Kolín a spolu s ním sa v kabíne nachádzala aj 46-ročná spolujazdkyňa z Prahy. V čase nehody bolo vo vlaku 31 cestujúcich, z toho 29 sa malo zraniť ľahko, niektorí z nich budú pravdepodobne jednorazovo ošetrení. Okrem toho evidujeme štyri ťažké zranenia. Osoby, medzi ktorými je rušňovodič a spolujazdkyňa, boli letecky prevezené do nemocnice.  Polícia preveruje nehodu na železničnom priecestí ako všeobecné ohrozenie.

Aktualizované o 11:10

"Dojmy sú veľmi zlé. Vo vlaku bolo 35 ľudí, každý sa zranil a zranili sa aj dvaja ľudia v kamióne. Traja ľudia sú ťažko zranení," povedal pre Érsek. Na tomto železničnom priecestí sa podľa jeho slov nehody stávajú často, a to aj tragické. O tom, ako zlepšiť bezpečnosť, špekulovať nechcel. "To naozaj musia povedať fundovaní odborníci či znížiť rýchlosť, alebo vybudovať závory. Železničné priecestia na Žitnom ostrove sú veľmi frekventované, nakoľko je to jediná trasa, ktorá vedie z Bratislavy do Komárna," poznamenal. V dôsledku nehody sú poškodené koľaje aj zabezpečovacie zariadenie na priecestí.

Náhradnú dopravu v úseku Veľký Meder – Zemianska Oľča tak zabezpečujú autobusy. Minister verí, že situácia sa znormalizuje počas víkendu. "Železnice SR okamžite nasadili všetky sily a prostriedky na odstránenie následkov zrážky," informovala ich hovorkyňa Martina Pavliková. Kedy sa obnoví železničná doprava, nie je podľa jej slov zatiaľ možné povedať.

Ako došlo k zrážke

Na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi sa dnes ráno presne o 7:21 hodine zrazil vlak s kamiónom. "Policajné hliadky zasahujú pri nehode vlaku RegioJet a kamiónu. K zrážke došlo na železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou bez závor smerom z Veľkého Mederu na Komárno," informovala hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová a doplnila, že český vodič kamiónu križoval priecestie z cesty I/63, kde z nezistených príčin vošiel do jazdnej dráhy prichádzajúceho vlaku. Ako uviedla policajná hovorkyňa, pri nehode sa podľa prvotných informácií zranilo približne 35 cestujúcich, tento počet sa stále upresňuje a dve osoby sú vážnejšie zranené. Alkohol u vodiča kamiónu policajti nezistili.

Hrozivé FOTO zrážky vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto. Tip čitateľa)

Stanovisko RegioJetu

"Železničné priecestie je zabezpečené zvukovou a svetelnou signalizáciou, ktorá podľa prvotných informácií plne funkčná a kamión v takomto prípade nemal na priecestí čo robiť," uviedol hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj s tým, že vlak REX 774 sa pohyboval na trase Komárno - Bratislava.

Hrozivé FOTO zrážky vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Záchranári v pohotovosti

Na mieste zasahujú hasiči aj záchranári. Zranených je viacero ľudí. "Na linku tiesňového volania 158 bola prijatá tiesňová výzva o dopravnej nehode s väčším počtom zranených osôb. Na miesto zdravotníckeho zásahu boli vyslané dva vrtuľníky ZZS a štyri pozemné ambulancie ZZS. Celkový počet je 15 zranených osôb, z toho sú štyria v kritickom stave. 11 osôb utrpelo poranenia následkom dopravnej nehody. Zranených sme previezli do nemocnice na bratislavských Kramároch, do nemocnice do Nitry, Nového Mesta nad Váhom, Dunajskej Stredy a do Komárna," uviedol zastupujúci hovorca záchranárov Andrej Hirjak. "Do príchodu záchranných zložiek cestujúcich ošetrovala stevardka vlaku. Podľa informácií, ktoré sú teraz k dispozícii, boli na mieste zranenia cestujúcich s otrasom mozgu, zlomeninami a drobnými zraneniami a odreninami spôsobené nárazom. Zdravotný stav rušňovodiča vlaku je, bohužiaľ, vážny," doplnil hovorca RegioJetu. 

Univerzitná nemocnica Bratislava prijala jednu ženu privezenú leteckými záchranármi. "Naši zdravotníci na bratislavských Kramároch žene poskytujú potrebnú zdravotnú starostlivosť, žena je momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti traumatológie v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života," informovala hvorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová. 

Hrozivé FOTO zrážky vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto. Tip čitateľa)

Polícia odkláňa dopravu

Polícia je na mieste a nehodu dokumentuje. Miesto nehody je uzavreté a policajné hliadky odkláňajú dopravu cez obec Okoč. "K nehode smeruje aj evakuačný autobus HaZZ," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Všetky záchranné zložky na mieste, rovnako ako zamestnanci RegioJet pracujú s maximálnym nasadením na riešenie nehodových udalostí," doplnil OndrůjPolícia žiada vodičov, aby rešpektovali pokyny polície a pokiaľ im to situácia dovolí, aby sa vyhli danému úseku cesty. Medzi Zemianska Oľčou a Veľkým Mederom zaviedol RegioJet náhradnú autobusovú dopravu a vzhľadom na pomerne rozsiahle poškodenie trate a zabezpečovacieho zariadenia je predpoklad trvania náhradnej autobusovej dopravy zatiaľ v priebehu celého dnešného dňa. "Cestujúcim sa ospravedlňujeme za spôsobené komplikácie," uzavrel hovorca RegioJetu. 

Hrozivé FOTO zrážky vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto. Tip čitateľa)

Hrozivé FOTO zrážky vo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto. Tip čitateľa)

 

Viac o téme: NehodaVlakKamión
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu