Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenská lekárska komora nekryje čierne ovce, vraví šéf kontrolného výboru

Člen kontrolného výboru Slovenskej lekárskej komory (SLK) Ján Černák
Člen kontrolného výboru Slovenskej lekárskej komory (SLK) Ján Černák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) nie je na to, aby sa zastávala lekárov, ktorí pochybili. Uviedol to v rozhovore pre portál vZdravotnictve.sk predseda Kontrolného výboru SLK Ján Černák. Ako však priznáva, v každej skupine ľudí sa nájdu aj nejaké čierne ovce.

“Pri svojej činnosti sa snažíme ísť aj výchovným spôsobom, sankcie nie vždy všetko riešia,” uviedol Černák. Najpočetnejšou skupinou sťažovateľov sú pacienti a Černák priznáva, že sú v ťažkej pozícii. "Pacient je v ambulancii, kde pri ňom sedí lekár a zdravotná sestra. Lekár sa podľa neho nespráva tak, ako by sa mal,” načrtol člen kontrolného výboru.

Pacient teda napíše na lekára sťažnosť a na ňom je aj dôkazné bremeno. "Veľmi často sa dostávame do pozície, kde pacient napíše sťažnosť, kde objektívne popíše, čo sa mu stalo v tej ambulancii. Doktor napíše, že to vôbec nie je pravda, že on sa nikdy tak nesprával, pacienta si nepamätá," priblížil Černák. A hoci sťažovateľ o tom nevie, lekár zažíva nepríjemnosti.

"Už keď si v odôvodnených prípadoch pri prešetrovaní regionálny kontrolný výbor predvolá dotknutého lekára, má to výchovný efekt," zdôraznil Černák. "Postaviť sa pred kolegov, čeliť nepríjemným otázkam a vysvetľovať, prečo svojím konaním poškodzujú lekársky stav a narúšajú dôveru pacientov k lekárom, je často oveľa výchovnejšie ako akákoľvek vysoká pokuta," vysvetlil šéf kontrolného výboru. 

Komora pri svojej kontrolnej činnosti naráža na paradox. "Zákon totiž hovorí, že zdravotnícky pracovník i člen komory sú povinní vykonávať svoje zdravotnícke povolanie odborne, v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a s etickým kódexom, ale kontrola dodržiavania tejto povinnosti sa týka iba členov komory," upozornil Černák. 

Okrem komory sťažnosti pacientov preveruje aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, podľa Černáka však riešia dve úplne odlišné veci. Úrad pre dohľad nekontroluje lekára, ale poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. SLK rieši jednotlivcov, lekárov, ale iba svojich členov. "Keď nie je členom, nemôžeme zaručiť ani nejakým spôsobom kontrolovať, či všetko funguje tak, ako by malo," zdôraznil Černák. 

Kontrolný výbor SLK však nechce zverejňovať prípady, ktorými sa zaoberá. "V prvom rade by sa mali prezentovať pozitívne výsledky," myslí si Černák. "Dívam sa na to ako funkcionár SLK a, žiaľ, činnosť Kontrolného výboru SLK zriedkakedy prináša pozitívne výsledky," pripustil. 

SLK chápe Černák ako demokratickú a otvorenú stavovskú inštitúciu, ktorá berie do úvahy a rešpektuje názory členov. Preto aj kandiduje na post jej prezidenta. Lekársky stav podľa neho v prvom rade volá po zjednotení. "Nájsť spoločný činiteľ, ktorý by ich dokázal zjednotiť, nie je také jednoduché. Verím, že sa mi podarilo nájsť dva problémy, pri riešení, ktorých by bolo možné nájsť jednotu," tvrdí Černák. 

Komora podľa neho stále bojuje, stále sa nájde nejaký nepriateľ. "Je načase prestať bojovať, a začať komunikovať, situáciu riešiť trošku inými prostriedkami. Keď chceme pomôcť ľuďom na Slovensku, pomôcť zdravotníctvu, tak musíme spolupracovať a využiť ten potenciál," uzavrel.

Viac o téme: Ján Černák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu