Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlá správa pre Slovensko: Mladí ľudia vnímajú spoločnosť kriticky a zvažujú emigráciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Mladí ľudia sú frustrovaní z toho, že vládnuce elity sa o situáciu bežných ľudí nezaujímajú, takže veľa mladých si preto nevie predstaviť svoj ďalší život na Slovensku a uvažuje o vysťahovaní sa do zahraničia. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Rady mládeže Slovenska, do ktorého sa zapojilo 12-tisíc mladých ľudí v rámci celoeurópskeho projektu Štruktúrovaný dialóg. Výskum sa uskutočnil vo všetkých krajoch SR, zisťoval i názory ľudí z maďarskej aj rómskej menšiny, ako aj mladých zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Z prieskumu tiež vyplýva, že časť mladých ľudí síce považuje za problém spolužitie s rómskou menšinou a má strach z utečencov, väčšinu však znepokojuje najmä rast krajnej pravice na Slovensku. Mladí Rómovia naopak pociťujú nárast otvorených prejavov nepriateľstva za posledných šesť mesiacov zo strany väčšinového obyvateľstva. Žiaci a študenti sa pozerajú veľmi kriticky aj na vzdelávací systém, ktorý uprednostňuje pasivitu a odmeňuje bezmyšlienkovité plnenie zadaných úloh.

„Mladých ľudí sme sa pýtali, čo potrebujú, aby mohli naplniť svoj potenciál, čo im chýba a ako vnímajú zmeny v spoločnosti,“ povedal Matej Cíbik z Rady mládeže Slovenska. V otázke budúceho vývoja spoločnosti mladí kriticky vnímajú vládnuce politické špičky a cítia frustráciu, že vládna politika je neefektívna ako aj to, že korupčné kauzy nie sú prešetrené. Veľké množstvo opýtaných má pocit, že vládnuce elity sa o situáciu bežných ľudí na Slovensku nezaujímajú, riešia si „svoje veci“ a ich svet je vzdialený bežnej perspektíve mladého človeka.

„Ďalej sme sa mladých ľudí pýtali, čo si myslia o spolužití s ľuďmi iných kultúr a iného vierovyznania. Určitý segment mladých ľudí negatívne vníma spolužitie s Rómami, pričom majú pocit, že situácia sa vymyká spod kontroly a Slovensko zašlo pri poskytovaní „výhod“ tejto menšine priďaleko," povedal Cíbik s tým, že proti tomuto názoru sa ostro vymedzila podstatná časť mladých ľudí, ktorí naopak majú pocit, že rast krajnej pravice je zásadným problémom súčasnej spoločnosti. 

Témou, ktorá mladých zaujímala najviac, bol stav školstva. Mladí ľudia majú pocit, že metódy a spôsob fungovania vzdelávacieho systému nezodpovedá dobe a ani ich vlastným potrebám. Dve kľúčové zručnosti a schopnosti, ktoré podľa nich najviac chýbajú v slovenskom školstve, sú kritické myslenie a aktívny prístup k svojmu okoliu. „Žiaci a študenti kritizujú vlastnú pasivitu v systéme, ktorý sa im nezdá dostatočne otvorený iniciatíve, pričom naopak odmeňuje bezmyšlienkovité plnenie zadaných úloh. Pritom práve aktívny postoj k spoločnosti a svetu považujú za zásadný pre svoju budúcnosť,“ dodal Cíbik.

Viac o téme: PrieskumEmigráciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu