Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico: Tomanová urobila chybu

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico požiada ministerku Vieru Tomanovú, aby mu vysvetlila dôvody, prečo si do Lisabonu poslala z Bratislavy služobné auto.

"Ak to tak je, ako sa ukazuje, tak je to hlúposť od pani ministerky," povedal dnes Fico. Požiada ju, aby prijala nejaké opatrenia, aj do budúcnosti. Nevylúčil, že s opatreniami proti zneužívaniu služobných výhod ministrami príde aj sám. Zatiaľ žiadny dôvod na postup, aký zvolila pri služobnej ceste do Portugalska, nevidí. Premiér pripomenul aj prípad ministra Štefana Harabina, ktorého manželka používala služobné auto so šoférom a syn tzv. dispozičné auto.

"To je to, čo som povedal aj v súvislosti s pánom Harabinom. Ja predsa nebudem zakrývať nejakého ministra alebo ministerku, ak urobí krok, ktorý považujem za chybný. Ak je to tak, ako píšete, tak je to chyba, čo urobila pani ministerka," uviedol Fico. S Tomanovou ešte nehovoril. V čase dnešného rokovania vlády presadzovala v parlamente nový zákonník práce, ktorý považuje Fico za prioritu. Podľa istého denníka ministerka Tomanová poslala do viac ako 3 000 kilometrov vzdialeného mesta limuzínu Audi A8 so šoférom z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Ministerka s delegáciou išla letecky.

Jej aprílová trojdňová cesta tak stála daňových poplatníkov o niekoľko desiatok tisíc viac než musela. Ministerka tvrdí, že veľvyslanectvo im povedalo, že nebudú mať k dispozícii auto. Z listu veľvyslanectva v Portugalsku však vyplýva, že ponúkli dopravu diplomatickým vozidlom a že zvyšným trom členom sprievodu ponúkli prenajaté auto.

Premiér Fico začiatkom apríla avizoval, že upozorní ministrov, aby nezneužívali výhody vyplývajúce z funkcie. Napokon tento bod do programu vlády nezaradil. Po rokovaní vlády ich požiadal, aby vzhľadom na sociálnu situáciu ľudí na Slovensku využívali výhody citlivo. Minister Harabin, ktorého rodina používaním služobných áut kauzu vyvolala, novinárom opakoval, že neporušil zákon. O upozorneniach nevedel, z rokovania vlády odchádzal dobre naladený. Používanie služobného auta ministrovou rodinou pár dní predtým premiér v rozhlase označil za "gól do vlastnej brány“.

Tomanová: Nikdy som nezneužila služobné vozidlo >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu