Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kauza dobitej aktivistky pokračuje: FOTO Stratila vedomie, rýchly prevoz do nemocnice

Alena Krempaská v sanitke. Zobraziť galériu (3)
Alena Krempaská v sanitke. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Aktivistka, ktorú napadli dvaja útočníci, odpadla a museli ju previesť do nemocnice. Stalo sa tak na pozadí hádok jej spolupracovníka s lídrom Obyčajných ľudí. Alena Krempaská, ktorá kritizovala opozičné protesty pred Bonaparte, musela opäť vyhľadať lekársku pomoc, keď stratila vedomie.

Včerajšiu noc Krempaská podľa kolegu z Inštitútu ľudských práv Petra Weisenbachera strávila v nemocnici. "Večer odpadla, stratila na niekoľko minút vedomie. Zjavne je to dôsledok brutálneho útoku keďže dostala rovno do hlavy. Výsledky doterajších vyšetrení sú naštaštie v poriadku a je znova doma, momentálne spí," napísal na Facebooku tesne pred obedom. Krempaská s Weisenbacherom kritizovali protesty opozície pre rezidenciou Bonaparte.

Kauza dobitej aktivistky pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Krempaskú napadli v pondelok neskoro večer. "Priatelia a priateľky, nadránom ma prepustili z nemocnice, už som doma a v rámci možností OK. Odviezla ma záchranka po tom, čo ma cestou z IĽP (Inštitút ľudských práv - pozn. red.) včera večer napadli nejakí dvaja týpci, kričali na mňa, že som "smerácka k.va vy.ebaná," napísal na Facebooku utorok ránošéf IĽP Peter Weisenbacher v jej mene.

Kauza dobitej aktivistky pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Peter Weisenbacher)

Podľa nej ju bili do tváre a zhodili na zem. "Nečakala som, že vyhrážky a hecovanie zo včerajšieho protestu sa tak rýchlo zrealizujú a nájdem sa na chodníku s krvavým ksichtom. Držme si palce, že sa takto nebudú riešiť rozličné politické názory do budúcna. Otras mozgu našťastie nemám, ale mám nariadený kľudový režim," informovala Krempaská.

Kto je zodpovedný za útok?

Richard Sulík a Igor Matovič sú morálne zodpovední za násilie voči aktivistom, ktorí prišli na protesty pred komplex Bonaparte vyjadriť svoj vlastný názor. Na brífingu to dnes povedal člen Inštitútu ľudských práv a bývalý organizátor protestov Gorila Peter Weisenbacher v reakcii na to, že jeho kolegyňu Krempaskú v pondelok vo večerných hodinách napadli dvaja neznámi útočníci.

Plagiátori a provokatéri

Igor Matovič hovorí o dvoch aktivistoch z IĽP ako o podvodníkoch. Alena Krempaská a Peter Weisenbacher majú zlé meno medzi ľuďmi, ktorí robia v rôznych neziskových organizáciách užitočnú prácu. „Sú to podvodníci, ktorých financuje ministerstvo vnútra, a potom chodia provokovať na naše protesty. V roku 2015 totiž šéfka organizácie Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová napísala publikáciu O šírení nenávisti na internete a táto dvojica skopírovala celé state. Ukradli jej dielo, vymysleli nový názov a predložili ju ministerstvu vnútra. Minister Robert Kaliňák im následne dal dotáciu,“ povedal Matovič. Dodal, že za publikáciu s názvom Dôveruj, ale preveruj dostali dotáciu 5 300 eur za plagiát. Podľa neho si ich takto ministerstvo vnútra platí, aby kryli prešľapy vlády.

Krempaskú napadli dvaja útočníci

Podľa oznámenia mali údajne dve doposiaľ neznáme osoby mužského pohlavia počas prechádzania po uvedenej ulici fyzicky napadnúť úderom do tváre poškodenú 28-ročnú ženu a bezprostredne po napadnutí z miesta odísť. "Privolanou RZP bola poškodená prevezená k ošetreniu do jednej z bratislavských nemocníc. Vecou sa v súčasnej dobe zaoberá útvar v pôsobnosti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I," zareagoval pre Topky hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff.

Viac o téme: Peter WeisenbacherAlena KrempaskáIĽP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu