Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Košický magistrát: Šetria nervy, čas aj peniaze

Na jedenástich pracoviskách kancelárie prvého kontaktu vybavili takmer 100-tisíc Košičanov. Zobraziť galériu (2)
Na jedenástich pracoviskách kancelárie prvého kontaktu vybavili takmer 100-tisíc Košičanov.

KOŠICE - Úspešná služba! Takmer 100-tisíc Košičanov za rok fungovania kancelárie prvého kontaktu vybavilo na radnici všetko na jednom mieste. Platili aj prihlasovali si miestne dane, komunálny odpad, ale i overovali listiny či kopírovali. Predtým bezradne blúdili po chodbách magistrátu, teraz nájdu všetko na prízemí.

„Najväčší záujem bol o platby za miestne dane a poplatky. Využilo to až 24-tisíc občanov. Ušetria totiž za poštové poplatky,“ uviedol vedúci kancelárie Marián Krajňák. Rôzne zmeny k daniam zase nahlásilo 17-tisíc ľudí, o 2-tisíc ľudí menej riešilo problémy s odpadom. „Úspora je nielen časová. V minulosti by dokopy tých 32- -tisíc ľudí muselo ísť výťahom na tretie poschodie,“ podotkol M. Krajňák.

Na jedenástich pracoviskách sa môžu Košičania informovať o všetkom, čo súvisí s mestom - komunikácia, doprava, mestské podniky, výstavba či životné prostredie. Zamestnancov občas niektoré požiadavky prekvapia. „Pracovníkov zaskočil pán, ktorý mal záujem o kúpu budovy magistrátu. Podali sme mu všetky potrebné informácie, no nakoniec si kúpu rozmyslel. Zistil, že je to pridrahá nehnuteľnosť,“ poznamenal M. Krajňák. V minulosti totiž mesto budovu ponúkalo za 272 miliónov korún.

Kancelária v číslach

Zamestnanci kancelárie podali až 1 800 informácií o doprave, cestách, výstavbe či správe mestského majetku. Na internet sa napojilo 360 ľudí, ďalších 60 žiadalo sprístupnenie údajov podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Najviac práce bolo v januári, keď vybavili 16-tisíc stránok. Až 8-tisíc ľudí žiadalo o kopírovanie a 3-tisíc o osvedčovanie listín a podpisov. Kancelária má sedem stálych zamestnancov a približne sto rotujúcich z jednotlivých oddelení magistrátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu