Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Valentovič navrhol vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne

Ivan Valentovič
Ivan Valentovič

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Ivan Valentovič navrhol vyvlastnenie štyroch súkromných zdravotných poisťovní.

Je to jedno z opatrení, ktoré je potrebné pre prípadné vytvorenie jedinej, štátom riadenej zdravotnej poisťovne, uviedlo ministerstvo v správe pre vládu. Valentovič predložil návrh na vytvorenie jednej poisťovne napriek tomu, že minulý týždeň tento zámer odmietli dve menšie vládne strany SNS a ĽS-HZDS.

Okrem štyroch súkromných poisťovní by podľa návrhu ministerstva zdravotníctva mala zaniknúť aj menšia štátna poisťovňa - Spoločná zdravotná, kde Valentovič v minulosti pôsobil ako riaditeľ. Minister od zrušenia poisťovní očakáva šetrenie, ktoré by prinieslo viac peňazí na platy zdravotníkov či modernizáciu nemocníc. Správu by mal kabinet Roberta Fica prerokovať v stredu.

Súkromné zdravotné poisťovne totiž podľa ministerstva vlani hospodárili so ziskom takmer 1,5 miliardy korún a mali vyššie náklady na správu než štátne poisťovne. Tie ukončili minulý rok taktiež so ziskom, a to približne 375 miliónov korún. Na platy zamestnancov svojich pobočiek a ďalšie náklady spojené s prácou poisťovne však použili menej ako štyri percentá z celkových zdrojov poistenia, zatiaľ čo súkromné poisťovne približne šesť až deväť percent, uviedlo ministerstvo. Celkovo by zdravotné poisťovne mali tento rok hospodáriť podľa odhadov asi s 90 miliardami Sk.

Zástupcovia súkromných zdravotných poisťovní sa v minulosti bránili, že zisk dosiahli v súlade so zákonmi a svedčí o tom, že dokážu s peniazmi hospodáriť lepšie ako štátne poisťovne. K vysokým nákladom na vlastnú správu podľa nich prispeli reklamné kampane, ktorými sa snažili získať nových klientov.

Štát môže podľa ústavy vyvlastniť súkromný majetok napríklad, ak je taký krok vo verejnom záujme. V minulosti sa zvykli napríklad vyvlastňovať pozemky pod budúcimi diaľnicami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu