Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slováci chcú mať doma šelmy

Antonín Aleš (50) svoje šelmy miluje. No do domu či bytu by si ich nezobral.
Antonín Aleš (50) svoje šelmy miluje. No do domu či bytu by si ich nezobral.

KOŠICE - Ak si myslíte, že skrotené divoké šelmy sú vhodnými domácimi miláčikmi, ste na veľkom omyle. Antonín Aleš z cirkusu Aleš, ktorý sa už tridsaťdva rokov venuje drezúre zvierat, varuje pred týmto novým módnym trendom.

Solventní Slováci zháňajú v cirkusoch a zooparkoch mláďatá tigrov, levov či iných šeliem na chov v bytoch a domoch. Dlhoročný drezér tvrdí, že on by si cvičenú šelmu nevzal do bytu ani za svet. „Šelma ostáva šelmou aj v zajatí,“ hovorí Antonín Aleš, ktorý sa drezúrou zvierat zaoberá od svojich osemnástich rokov. „Mám ich veľmi rád, no vždy som mal pred nimi patričný rešpekt,“ tvrdí Antonín Aleš.

Malé tigríčatá či levie mláďatá sú hravé a veľmi pekné. Možno preto ich chcú zámožní ľudia chovať doma. „Mnoho ľudí sa ma ako odborníka pýta na možnú kúpu týchto dravých zvierat. Zdajú sa im milé a prítulné. Týmto nadšencom namiesto kúpy leva či pumy odporučím návštevu cirkusu alebo zoo. Domáci chov sa im snažím vyhovoriť,“ vysvetľuje Antonín a dodáva: „V cirkuse sa zvieratám venujú skúsení drezéri dennodenne niekoľko hodín. Pochybujem, že by im pri chove v domácnosti venovali majitelia takú pozornosť. A to, že ich budú kŕmiť šľahačkou, z nich ešte nespraví neškodných maznáčikov.“

Stačí pár povolení

Chov šeliem v zajatí na Slovensku nie je zakázaný. Ak ich chce niekto chovať, musí získať súhlas veterinárnej správy a príslušného odboru životného prostredia. Každá šelma chovaná v zajatí musí mať identifikačný čip a byť zaočkovaná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu