Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je to tu! Prvá obeť hubárskej sezóny, pacientovi museli transplantovať pečeň

Muchotrávka zelená
Muchotrávka zelená (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Koncom minulého týždňa na Oddelení urgentného príjmu v Univerzitnej nemocnici Luisa Pasteura hospitalizovali, prvú obeť tohtoročnej hubárskej sezóny.

„U privezeného pacienta, bola v moči zistená  prítomnosť toxínu nazývaného amanitín čím sa potvrdila otrava muchotrávkou zelenou. Pacient bol hospitalizovaný na JIS I. internej kliniky. Konzumácia tejto jedovatej huby spôsobila u pacienta závažné poškodenie pečene, ktoré môže končiť smrťou. Pacient bol, za účelom transplantácie pečene, transportovaný do Transplantačného centra FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ informovala nás hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.   

Zákernosť muchotrávky zelenej je v tom, že prvé príznaky otravy sa dostavia po 6 až 24 hodinách po konzumácii, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány (najmä pečeň). 

Príznaky otravy: 
Slinenie, napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, červenanie alebo suchosť slizníc, sčervenanie tváre a poruchy vedomia. 
Ak má niekto po konzumácii húb jeden z týchto symptómov, treba vyvolať vracanie a okamžite vyhľadať lekára, resp. zavolať sanitku. 

Zberateľom húb odporúčame, aby zbierali len tie druhy, ktoré poznajú a zvyšok v záujme vlastného zdravia nechali radšej v prírode. Nazbierané huby odporúčame ukladať do košíkov alebo sieťovaných tašiek. Nemali by sa odkladať do plastových pohárov, či igelitiek, kde môže dôjsť k zapareniu húb. Ak totiž dôjde k znehodnoteniu húb následkom tepla, resp. zlým uskladnením, dochádza k uvoľňovaniu toxínov nielen u jedovatých, ale aj u jedlých húb. 

Viac o téme: HubyOstravaHubári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu