Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko postihli silné búrky: Meteorológovia zvýšili výstrahy, zaplavené okresy, hasiči zasahujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa, Ivan)

BRATISLAVA - Dnes popoludní, večer a v noci platí tretí najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami pre okresy Banská Bystrica, Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom. Búrky už zasiahli oblasť Komárna, hasiči dostali okolo dvesto volaní od občanov. Cez týždeň sa búrkam tiež nevyhneme.

Aktualizované o 21:55

"Búrková činnosť, ktorá dnes zasiahla najmä západ Slovenska, si už vyžiadala viac ako dve stovky výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a dobrovoľných hasičov," informovala Farkasová. Medzi najviac postihnuté okresy patrí Komárno, Štúrovo, Senica, Skalica, Pezinok, Malacky, Senec, Trnava, Galanta a i. Najhoršia situácia je v Komárne, kde majú hasiči aj v tejto chvíli nahlásených až 100 zatopených miest. V Bratislavskom kraji hasiči zasahujú na približne 30 miestach a v Trnavskom kraji na takmer 20. Technickú pomoc poskytujú hasiči najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených priestorov, odstraňujú popadané stromy nielen z cestných komunikácií, ale aj z elektrických vedení a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch vznikli požiare, ktoré pravdepodobne zapríčinili blesky.

Aktualizované o 16:53

​Hasiči stále pokračujú v odčerpávacích prácach v Komárne, pričom najviac práce majú v Novej Stráži. Tam zasahuje 30 profesionálov a 20 dobrovoľných hasičov, ktorí s takmer 15 čerpadlami odčerpávajú zatopené miesta. V postihnutých oblastiach zasahujú všetky hasičské stanice Nitrianskeho kraja," uviedla Farkasová.

 Hasiči zasahujú od 15-tej hodiny

"Niekoľko desiatok hasičov momentálne zasahuje v Komárne a okolí z dôvodu silného prívalového dažďa, ktorý sposôbil zatopenie mnohých cestných komunikácií, podchodov, pivníc, dvorov rodinných domov a záhrad. Hasiči prijali za jednu hodinu na tiesňovú linku viac ako 200 volaní od občanov," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru a doplnila: "V postihnutých oblastiach zasahujú hasiči z Komárna, Nitry, Zlatých Moraviec, Topoľčian, Levíc a dobrovoľní hasiči z Hurbanova a Komárna, ktorí vykonávajú odčerpávacie práce. Riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Komárne zriadil v meste riadiaci štáb."

Máte fotografie z búrkami postihnutých oblastí? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Meteorologické výstrahy 

V trojici okresov môže počas ojedinele sa vyskytujúcich búrok s krúpami napršať 50 až 90 milimetrov zrážok a vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť 90 až 130 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal v tejto súvislosti aj hydrologickú výstrahu pred prívalovou povodňou. Pre okresy Turčianske Teplice a Žiar nad Hronom platí zvýšený druhý stupeň.  

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

Silnejšie búrky meteorológovia predpokladajú aj na ďalších miestach. Pre okresy Martin, Ružomberok, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno, Rožňava, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca a Komárno platí už výstraha druhého stupňa. Pre posledné dva menované okresy platí aj zvýšená hydrologická výstraha.

Predpoveď počasia na budúci týždeň

PONDELOK - V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude cez Slovensko postupovať zvlnený studený front ďalej na východ. Za ním sa do strednej Európy postupne od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

V noci bude oblačno až zamračené, vo východnej polovici Slovenska spočiatku menej oblačnosti. Od západu postupne na mnohých miestach prehánky, dážď alebo búrky. Búrky miestami intenzívne aj s krúpami. Najnižšia nočná teplota 20 až 15 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý vietor, na západe postupne severozápadný do 6 m/s (20 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. 

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

Cez deň bude blačno až zamračené, na mnohých miestach prehánky, dážď alebo búrky, 
ojedinele aj intenzívne a s krúpami. Na juhozápade menej zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov Celzia, v Trenčianskom, Žilinskom kraji a na Spiši 19 až 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor do 6 m/s (20 km/h). Na strednom a 
východnom Slovensku spočiatku slabý vietor. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok - v noci do 10 mm, pri búrkach miestami 15 až 40 mm, ojedinele viac. cez deň do 10 mm, pri búrkach miestami 15 až 40 mm, ojedinele viac. Tendencia tlaku vzduchu bude ustálený stav, na západe postupne slabý vzostup.

UTOROK - V chladnejšom vzduchu k nám bude od západu zasahovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Bude prevažne polooblačno a len ojedinele prehánky. V noci na východe ešte spočiatku oblačno a miestami prehánky alebo dážď. Najnižšia nočná teplota bude 15 až 10, v dolinách miestami okolo 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 24 až 28, v Žilinskom kraji a na Spiši 20 až 24 stupňov Celzia.

Fúkať bude prevažne severný vietor do 5 m/s (20 km/h), na strednom Slovensku  len slabý premenlivý vietor.

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

STREDA - Od západu bude do našej oblasti zasahovať tlaková výš. Bude jasno až polooblačno. Len miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Zrána v údoliach lokálne aj hmla. Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v dolinách okolo 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 23 stupňov Clezia. Fúkať bude slabý premenlivý vietor.

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

ŠTRVTOK - Nad strednou Európou sa bude udržiavať tlaková výš a súčasne k nám začne od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch. Bude jasno až polooblačno. Zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota bude 15 až 10, v dolinách okolo 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota bude 24 až 30 stupňov Celzia.

Slovensko postihli silné búrky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SMHU, predpovede.sk)

PIATOK - Od západu postúpi do našej oblasti studený front a pred ním k nám vyvrcholí prílev teplého vzduchu od juhu. Bude jasno až polooblačno. Zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v dolinách okolo 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 25 až 31 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu