Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najrušnejší víkend je tu, prinášame PREHĽAD z ciest: Na maďarskej diaľnici si aktuálne počkáte hodinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Pred najrušnejším víkendom letnej sezóny na chorvátskych cestách varoval maďarský rezort diplomacie turistov, ktorí sa chystajú do Chorvátska, prípadne budú tento víkend z neho cestovať domov.

Odvolávajúc sa na správu chorvátskeho autoklubu HAK a rezort vnútra Chorvátska maďarské ministerstvo upozornilo, že so zápchami treba rátať v sobotu od rána na diaľnici A4 vedúcej od hraničného priechodu Letenye do Záhrebu, ako aj na diaľniciach A4 a A1 smerujúcich od hlavného mesta k morskému pobrežiu.

Zápcham na všetkých cestách Chorvátska vedúcich od Jadranského mora k vnútrozemiu sa ale nevyhnú v nedeľu medzi 10.00 h a 20.00 h ani tí, ktorí sa budú vracať z dovoleniek smerom do Maďarska. HAK podľa rezortu maďarskej diplomacie odporučil vracajúcim sa dovolenkárom vyraziť na cestu z Chorvátska v sobotu večer.

Mali by si pripraviť dostatok pohonných látok, pitie a stravu pre prípad vytvorenia kolón, ktoré môžu dosiahnuť dĺžku až 50 kilometrov. Hraničný priechod Letenye a maďarské diaľnice na ceste do Chorvátska využíva aj mnoho slovenských dovolenkárov.

Rakúsko varovalo motoristov pred sobotňajšími kolónami pri cestách na juh

Aj diaľničný tunel Karavanke spájajúci rakúsku spolkovú krajinu Korutánsko a Slovinsko bol v sobotu v súvislosti s oficiálnou návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina v postjuhoslovanskej republike uzavretý na slovinskej strane v čase od 11.00 h do 18.00 h. Rakúske automotokluby preto varovali motoristov pred značnými kolónami, ktoré možno očakávať pri cestách smerom na juh.

Aj preto diaľnicu A1 vedúcu k tunelu uzavreli na rakúskej strane pri dopravnom uzle Villach už v sobotu o 9.00 h, aby zabránili hromadeniu motorových vozidiel pred neskôr uzavretým tunelom. Na slovinskej strane mala byť uzavretá diaľnica v celom úseku od štátnej hranice až po hlavné mesto Ľubľana, pričom nemožno vylúčiť ani ďalšie obmedzenia motoristov.

Dovolenkárom, ktorí smerujú do Slovinska alebo Chorvátska, rakúski experti odporúčajú, aby od dopravného uzlu Villach zamierili na tzv. Južnú autostrádu A2 cez Arnoldstein i talianske mestá Udine a Terst a vyhli sa tak kolónam. Druhou ponúkanou alternatívou, o ktorej informovala tlačová agentúra APA, je trasa vedúca cez A2 smerom na Graz a odtiaľ cez Pyhrnskú diaľnicu A9 a Spielfeld do Slovinska.

Najrušnejší víkend je tu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na maďarsko-srbskom priechode Röszke a na diaľnici M7 boli zápchy

Na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke sa včera tvorili dlhé kolóny čakajúcich áut. Podľa agentúry MTI dôvodom zápchy bolo, že na letnú dovolenku cestujú domov cudzinci pracujúci v západoeurópskych krajinách. Výrazne sa skomplikovala doprava aj na diaľnici M7 v smere z Budapešti na Balaton. Na 18. a 38. kilometri sa zrazili autá. Zápchy zaznamenali už pri výjazde z hlavného mesta na spoločnom úseku diaľnic M1-M7.

Návšteva Vladimira Putina v Slovinsku komplikovala prejazd dovolenkárov na juh

Doprava včera zastala v okolí diaľničného tunela Karavanke spájajúceho rakúsku spolkovú krajinu Korutánsko a Slovinsko. Stovky dovolenkárov sa tadiaľ snažili prejsť ešte skôr, než prišlo k jeho plánovanému uzatvoreniu z dôvodu oficiálnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v postjuhoslovanskej republike. Informovala o tom agentúra DPA.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Uzatvorenie tunela na slovinskej strane bolo naplánované dnes v čase od 11.00 h do 18.00 h. Rakúska polícia však uzavrela diaľnicu A1 vedúcu k tunelu pri dopravnom uzle Villach už o 9.00 h, aby sa zabránilo hromadeniu motorových vozidiel pred tunelom na rakúskej strane. Rakúske úrady aj napriek tomu hlásili pred vstupom do tunela Karavanke sedemkilometrové kolóny. Ide o kľúčové dopravné spojenie pod Alpami medzi Rakúskom a Slovinskom. Mnoho cestujúcich zo západnej Európy ho - predovšetkým v dovolenkových obdobiach - používa pri ceste autom do Slovinska, Talianska a Rakúska. Tamojšie automotokluby už v piatok varovali motoristov pred značnými kolónami, ktoré možno očakávať pri cestách smerom na juh.

Niekoľkokilometrové zápchy sa včera kvôli uzatvoreniu severozápadného úseku diaľnice v Slovinsku z dôvodu návštevy Putina v krajine tvorili aj na slovinsko-chorvátskom hraničnom prejazde Grušovje severne od Záhrebu. Deväťkilometrovú zápchu zaznamenala slovinská dopravná polícia na ceste medzi Mariborom a Záhrebom, ktorú motoristi používajú ako náhradnú trasu po uzatvorení tunela Karavanke, napísala slovinská tlačová agentúra STA.

Menšie dopravné narušenia sa vyskytli aj na diaľničnom úseku v okolí talianskych miest Udine a Terst, kadiaľ tiež prechádzajú vodiči snažiaci sa vyhnúť problematickému úseku v okolí Karavanke. Na slovinskej strane mala byť uzavretá diaľnica v celom úseku od štátnej hranice s Rakúskom až po hlavné mesto Ľubľana, pričom nemožno vylúčiť ani ďalšie obmedzenia motoristov.

Maďarsko: Na diaľnici M1 musia autá pri vstupe do Rakúska čakať zhruba hodinu

Zhruba hodinová čakacia doba pre osobné autá na maďarskej diaľnici M1 pred maďarsko-rakúskym hraničným priechodom Hegyeshalom sa vytvorila dnes dopoludnia. Agentúru MTI o tom informovala polícia Györsko-šopronsko-mošonskej župy, podľa ktorej je dôvodom zápchy kontrola vstupujúcich vozidiel rakúskymi policajtmi náhodným výberom. Hovorkyňa polície Gabriella Tóthová uviedla, že kolóna čakajúcich vozidiel na diaľnici M1 dosiahla dĺžku tri kilometre a pred priechodom do Nickelsdorfu na štátnej ceste č. 1 je pol kilometrový rad. Maďarská polícia odporučila vodičom, aby si zvolili hraničný priechod na štátnej ceste č. 84 v Šoprone.

Viac o téme: DovolenkaKolónaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu