Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dovolenkári, POZOR: SOI radí, aby ste nedopadli ako klienti pochybnej cestovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje dovolenkárov aby boli ostražití. Cestovná kancelária si zo zákazov ťažkú hlavu nerobí, je to len na vás.

Po zverejnení informácií ohľadom CK Hechter, ktorá predávala zájazdy bez potrebného poistenia insolventnosti a tiež bez bankovej záruky pre prípad úpadku CK, sa na SOI obracajú viacerí klienti so žiadosťou o vysvetlenie týkajúce sa ich nástupu na zakúpené zájazdy a možné riziká.

Stanovisko SOI je jednoznačné, upozorňujú klientov, aby poriadne zvážili, či na zakúpený zájazd nastúpia. Dôsledkom, ktorý môže nastať, keby neboli poskytnuté zmluvne dohodnuté služby, je domáhanie sa náhrady škody v súdnom konaní. „Máme však za to, že samotná CK by mala v rámci dodržania svojich zákonných a zmluvných povinností a tiež s prihliadnutím na svoje dobré meno včas a riadne informovať spotrebiteľov o tom, či im v súvislosti so zájazdom nehrozí riziko“ informovala SOI.


Prečítajte si aj: 

ROZHODNUTÉ! Prvá obeť letnej sezóny: Inšpekcia zakázala predaj dovoleniek prvej cestovke


Pri prvotnej kontrole vykonanej SOI boli uložené opatrenia priamo na mieste. „Tieto budú následnou kontrolou preverené a pokiaľ bude zistené, že sa neplnia, alebo neboli splnené, v tom prípade začne správne konanie za účelom uloženia sankcie,“ objasnila SOI. Podľa ďalších vyjadrení SOI sa v rámci prebiehajúcej kontroly bude skúmať aj to, ako pristupovala cestovná kancelária k svojim klientom počas doby, kedy nespĺňala zásadnú zákonnú povinnosť.

Zistili sme, že cestovke hrozia finančné postihy v rôznych výškach. Ak porušia zákazové opatrenia uložené SOI, sankcia sa môže vyšplhať do výšky 16 597 eur. Na základe zákona o ochrane spotrebiteľa je to suma, ktorá sa môže vyšplhať až k hranici 66 400 eur. 

Viac o téme: PoistenieDovolenkaCestovná kancelária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu