Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Letná zábava v bezpečí, kontrolóri odhalili nepodarky: Tieto kolesá, nafukovačky a hračky nekupujte!

Nafukovacie hračky Zobraziť galériu (4)
Nafukovacie hračky (Zdroj: SOI)

BRATISLAVA – Letné dovolenky, kúpaliská, bláznenie sa detí vo vode. Neodmysliteľnou súčasťou týchto aktivít sú nafukovacie hračky pre deti. Treba byť však ostražitý a radšej si dvakrát premyslieť, akú mačku vo vreci kupujeme našim deťom.

Slovenská obchodná inšpekcia pravidelne vykonáva kontroly hračiek a iných predmetov, ktoré sú určené deťom. Keďže prichádza čas venovaný kúpaniu a dovolenkovaniu, obchody disponujúce nafukovacími výrobkami boli podrobené kontrole. Konkrétne prebehla kontrola dodržiavania požiadaviek na značenie týchto výrobkov a taktiež súčasťou kontroly bolo aj overenie obsahu ftalátov v plastovom materiáli, z ktorých sú tieto hračky zhotovené. Podľa informácií poskytnutých SOI, kontrolované boli najmä nafukovacie hračky v tvare malých lodiek, zvieratiek, nafukovacích kolies a matracov nepresahujúcich dĺžku 1,2m.

Na predmetných hračkách a na ich baleniach musia byť uvedené upozornenia, že tieto hračky môžu byť používané len vo vode dieťaťu primerane hlbokej a pod dohľadom dospelých. Upozornenia musia byť na viditeľných miestach, nezmazateľné a vyznačené takou farbou, ktorá kontrastuje s telesom hračky. Upozornenie musí byť v štátnom jazyku a minimálne 3 cm vysoké. Toto sú kritéria, ktoré SOI kontrolovala. Touto kontrolou neprešlo a kritéria nespĺňalo 32 druhov výrobkov z celkového počtu 126 skontrolovaných prevádzkových jednotiek.

Letná zábava v bezpečí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Kontrolované bolo aj množstvo ftalátov. Keďže sa nafukovacie hračky vyrábajú z mäkkčeného PVC, bolo treba zistiť, či plastový materiál neobsahuje nadmerné množstvo tejto látky. „Ftaláty, ktoré sú klasifikované ako látky poškodzujúce reprodukciu, sa v hračkách nesmú vyskytovať v množstve vyššom ako 0,1 hmot. %,“ informovala nás tlačová hovorkyňa ÚI SOI Danuša Krkošová. Z celkového počtu kontrolovaných 19 druhov nafukovacích hračiek do vody, bolo pri laboratórnych skúškach zistené zvýšené množstvo ftalátov u 6 druhov. Okamžite po zistení týchto hodnôt v predmetných nafukovacích pomôckach, SOI uložila opatrenia na ochranu trhu. „Bol vydaný zákaz ich predaja, distribúcie a uvádzania na trh. Každý prípad šetrila SOI až k subjektu, ktorý bol zodpovedný za ich uvedenie na trh SR,“ vysvetlila Krkošová.

Letná zábava v bezpečí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Na otázku, či boli vyvodené nejaké sankcie voči predajcom nám Krkošová odpovedala: „Sankciu je možné uložiť len výrobcovi, keďže ostatní „zodpovední“ ako napr. dovozca, dodávateľ alebo distribútor/predajca sa môžu vyviniť tým, že výrobok je označený CE, ktoré je základom „prezumpcie zhody“ výrobku s technickými požiadavkami podľa technických noriem vzťahujúcich sa na daný výrobok.“ Ďalej len dodala, že finančná sankcia nie je uložená, pokiaľ predajca, resp. výrobca, či dovozca príjmu opatrenia a výrobok z trhu stiahnu, čo sa stalo aj v tomto prípade.

Letná zábava v bezpečí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Keďže aj pri týchto kontrolách ide o výrobky využívané predovšetkým deťmi, SOI im práve preto venuje zvýšenú pozornosť. Krkošová nás informovala, že aj v budúcnosti plánujú opakovať kontroly zameriavajúce sa na nafukovacie hračky do vody. Vyzýva aj spotrebiteľov, aby sa nezdráhali a aj sami podávali podnety na kontroly.

Viac o téme: KolesoVodaHračky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu