Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výsledky kontrol čerpacích staníc sú tu: Nepoučiteľní! V týchto objavili nevyhovujúce palivá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Motoristi by si mali dať pozor nielen na ceny pohonných hmôt. Ale aj na ich kvalitu a to, na ktorej čerpacej stanici tankujú. Slovenská inšpekcia životného prostredia vydala hodnotiacu správu za minulý rok. Kontrolóri si posvietili na kvalitu pohonných látok na čerpacích staniciach. Niektoré stanice prepadli. Ktoré to sú?

Kontroly kvality pohonných látok, menovite automobilového benzínu, motorovej nafty, skvapalneného ropného plynu (LPG) na pohon motorových vozidiel a motorového plynového oleja (MPO) boli v roku 2015 zamerané na podnikateľov, ktorý prevádzkujú čerpacie stanice pohonných látok a subjekty predávajúce motorové palivo na pohon lodí. Odbery vzoriek boli vykonané osobitne v zimnom a v letnom období. Inšpekcia zverejnila správu v apríli tohto roka.

Výsledky kontrol čerpacích staníc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kontrolóri vykonali 124 kontrol, odobratých bolo celkom 286 vzoriek pohonných látok, z toho 148 vzoriek benzínov, 117 vzoriek motorovej nafty, 20 vzoriek LPG a 1 vzorka Motorového plynového oleja. Chyby kontrolóri zistili pri troch čerpacích staniciach.

Tankovanie paliva
Zobraziť galériu (3)

Nedodržanie požadovanej kvality pohonných látok v kvalitatívnych parametroch bolo zistené na 3 čerpacích staniciach, celkovo v 3 vzorkách pohonných látok a v 3 kvalitatívnych parametroch. Analýzou u 2 vzoriek benzínov bolo preukázané nedodržanie 1 limitnej hodnoty pri každom benzíne, v 1 vzorke motorovej nafty preukázané nedodržanie 1 limitnej hodnoty.

Pričom jedna firma už aj minulý rok porušila predpisy a dostala sa na zoznam. Ide o firmu TaM trans spedition, ktorej zistili nedodržanie požadovanej kvality za rok 2014 na pumpe v Malackách a minulý rok na pumpe v Žiline.

Kontrolované subjekty, u ktorých bolo zistené nedodržanie limitných hodnôt:

1. GAS product & services a.s.

Čerpacia stanica: Tankuj Lacno, Šamorín
Druh PL: NM
Počet nedodržaných parametrov: 1
Analýzou zistená hodnota destilácie - 95% získanej pri – 371,7 °C, predpísaná hodnota - najviac 360,0 oC.
Uložená pokuta vo výške 700 Eur.

2. OMV Slovensko, s.r.o.

Čerpacia stanica: OMV 2347, diaľnica Hybe, smer Poprad
Druh PL: BA 95 natural
Počet nedodržaných parametrov: 1
Analýzou zistená hodnota parametra tlaku pár podľa Reida 64,3 kPa, predpísaný maximálny povolený limit 61,6 kPa (60 kPa + 1,6 kPa).
Správne konanie o uložení pokuty bude začaté v roku 2016.

STANOVISKO OMV:

OMV Slovensko by chcelo ubezpečiť svojich zákazníkov, že pochybenie, ktoré vzniklo na ČS Hybe žiadnym spôsobom neovplyvnilo kvalitu paliva, ktoré čerpali zákazníci. Išlo o mierne prekročenie (cca 5%) tlaku v nádržiach, ktoré bolo namerané v máji minulého roka. Laicky vysvetlené – tento stav môže nastať ak v nádržiach je ešte viac "zimného" benzínu, než by zodpovedalo prichádzajúcim letným teplotám. Táto situácia bola výnimočná a žiadnym spôsobom neovplyvnila kvalitu paliva pre motoristov. OMV Slovensko sa však samozrejme za vzniknutú chybu ospravedlňuje.

3. TaM trans spedition, s.r.o Šarovce

Čerpacia stanica: TaM Autohof, Žilina
Druh PL: BA 95 natural
Počet nedodržaných parametrov: 1
Analýzou zistená hodnota parametra tlaku pár podľa Reida 62,3 kPa, predpísaný maximálny povolený limit 61,6 kPa (60 kPa + 1,6 kPa);
Správne konanie o uložení pokuty bude začaté v roku 2016.

Viac o téme: BenzínPumpaČerpacia stanicaNafta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu