Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšehradská štvorka plánuje do Pobaltia vyslať rotačnú jednotku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

LIBLICE/BRATISLAVA – Vyšehradská štvorka (V4) plánuje vyslať v roku 2017 do Pobaltia takzvanú rotačnú jednotku. Podľa deklarácie, ktorú dnes podpísali ministri obrany Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska, predloží takúto ponuku na summite NATO, ktorý sa bude konať v júli vo Varšave, uviedla spravodajská televízia ČT24.

Rotačná vojenská jednotka, v ktorej by sa striedali príslušníci armád V4, by v Pobaltí pôsobila v rámci posilňovania prítomnosti NATO na jeho východnom krídle. Konkrétne by mala na starosti výcvik a vojenské cvičenia.

Ministri obrany V4 rokovali od utorka o aktuálnych bezpečnostných otázkach na zámku v Libliciach v okrese Mělník. Potvrdili tiež zámer pripraviť ďalšiu bojovú skupinu (Battle Group EU) krajín V4 pre prvý polrok 2019. Spoločná bojová skupina V4 drží od januára do konca júna za Európsku úniu bojovú pohotovosť.

Detaily majú ešte dohodnúť na spoločnom stretnutí náčelníci generálnych štábov a tie by sa mali následne potvrdiť v rámci júnového stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. O konkrétnej podobe návrhu, ako by malo pôsobenie v Pobaltí fungovať, chcú ministri informovať na júlovom summite vo Varšave.

Šéfovia rezortov obrany dnes na stretnutí vyhodnotili aj projekt spoločnej bojovej skupiny EÚ, ktorá je v pohotovosti v prvom polroku tohto roku. V tejto spolupráci chcú krajiny pokračovať aj v roku 2019, kedy by mala byť skupina v pohotovosti opäť. Témou rokovania bola aj stála prítomnosť vo východnom krídle aliancie, kde sa krajiny zhodli, že túto iniciatívu NATO podporujú.

"Spoločná bojová skupina bola v minulom roku úspešne certifikovaná a dokázala, že je plne pripravená. Musíme byť však naďalej pripravení reagovať aj na pretrvávajúce hrozby, ktoré sa týkajú nás všetkých, či už ide o terorizmus, alebo aj migračnú krízu. Preto sme sa jednoznačne zhodli, že projekt „battle group“ podporíme aj v roku 2019 a rovnako aj iniciatívu výcvikových rotácií v Pobaltí," uviedol slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

Viac o téme: RuskoNATOPobaltieVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu