Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Šokujúce zistenia: Humus na pultoch!

Od 1. mája sa TOTO končí - obchodníkom hrozia až 50-miliónové pokuty. Zobraziť galériu (4)
Od 1. mája sa TOTO končí - obchodníkom hrozia až 50-miliónové pokuty.

BRATISLAVA - Slovenskom opäť otriasa potravinový škandál! Novému Času sa včera podarilo získať fotografie toho, ako to na pultoch niektorých našich hypermarketov vyzerá v skutočnosti.

Aj keď hriešnici zatiaľ ostávajú bez mena, minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa sľubuje, že sa to skončí! Od utorka navyše obchodníkom za takéto prešľapy hrozia poriadne mastné pokuty - od 10 miliónov až po 50 miliónov korún pri opakovaných chybách.

Potravinový škandál na Slovensku nabral na obrátkach počas vlaňajšej jari, keď si pokazené mäso do nákupného košíka zobral samotný exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Jeho nástupca Jureňa obchodníkom vzápätí tiež vyhlásil vojnu. V obchodoch sa však naďalej opakujú tie isté známe prehrešky: páchnuce mäso, skazené ovocie a zelenina či znečistené priestory predajní. Na zozname hriešnikov sa pritom opakovane objavujú aj veľké obchodné reťazce! Tie tvrdia, že je všetko v poriadku, prinajlepšom pripúšťajú chybu ľudského faktora. Minister hospodárstva Miroslav Jureňa si zatiaľ veľa sľubuje od utorka prvého mája, keď nadobudne účinnosť novela zákona o potravinách.

„Navýšenie pokuty od tohto dátumu nám dáva možnosť byť dôslednejší. Od predajcov očakávam zase väčšiu zodpovednosť,“ hovorí šéf rezortu, ktorý vraj už nebude mať problém ani konkrétne pomenovať hriešnikov v prípade veľkých potravinových reťazcov. Podľa obchodníkov ide o likvidačný zákon. Sumy za sankcie sa totiž od prvého mája zmenia z jedného milióna na 10 miliónov korún. Ak sa zistí porušenie zákona v priebehu roka opakovane, tak pokuta vzrastie na 50 miliónov. Sankcie za zhnité potraviny tak budú ako samotný tovar - síce nie staré či smradľavé, ale zato poriadne mastné. Od januára tohto roku doteraz presiahli výšku 4 miliónov korún.

AKO REKLAMOVAŤ SKAZENÉ POTRAVINY:

Čerstvé, rýchlo sa kaziace potraviny možno vrátiť do 24 hodín, najneskôr teda na druhý deň. Ostatné potraviny do lehoty spotrebiteľnosti uvedenej na obale výrobku. Podľa Miroslava Tuláka zo Zväzu spotrebiteľov Slovenska nedostatky na potravinách patria k neodstrániteľným, preto má zákazník nárok na vrátenie peňazí. V prípade, že mu nebude vyhovené, treba sa obrátiť na štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Predajca musí reklamáciu prijať, aj keď je obal výrobku poškodený, teda zákazník ho otvoril.

Pozor!

Ak v obchode aj vy narazíte na skazené potraviny či tovar po záruke, pošlite nám tip alebo odfotený výrobok s popisom na tip@novycas.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu