Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Basy má pod palcom žena!

„Aj ženy v uniforme majú šancu,“ tvrdí šéfka väzníc.
„Aj ženy v uniforme majú šancu,“ tvrdí šéfka väzníc.

BRATISLAVA - Slovenské väznice majú nového šéfa! Doterajší riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Oto Lobodáš totiž v utorok požiadal o uvoľnenie z funkcie. Po prvýkrát v histórii Slovenska bude post generálneho riaditeľa slovenských väzníc zastávať žena Mária Kreslová (54).

Nová šéfka na policajnej akadémii prednáša väzenskú psychológiu a doteraz riadila Ústav na výkon väzby v Nitre. Vo väzenstve pracuje už sedemnásť rokov.

Boli ste prvou ženou, ktorá viedla slovenskú väznicu. Teraz budete mať pod palcom celý ZVJS. Nebojíte sa, ako to prijmú vaši zamestnanci?

- Z toho strach nemám, zbor je založený na profesionalite. Je to veľká výzva a zodpovednosť. Dúfam, že ministra nesklamem.

Plánujete výstavbu novej väznice, alebo ich počet je na Slovensku dostačujúci?

- V súčasnosti sú kapacity väzníc obsadené na približne 80 percent. Je to hudba budúcnosti, ktorá závisí od financií, ale aj vývoja kriminality.

Pripravuje sa projekt väznice pre matky (obvinené a odsúdené) s deťmi. Ako bude vyzerať a kedy by mohol byť zrealizovaný?

- Bola by som rada, keby sa nám podarilo otvoriť takéto oddelenie tak, ako to je v susedných Čechách a viacerých civilizovaných krajinách. Ide o matky s deťmi do troch rokov. Oddelenie by malo byť vybudované ako súčasť väznice v Nitre-Chrenovej.

Ako vnímate počet žien v ZVJS? Predsa je to viac mužské povolanie?

- Nemyslím si, že práca vo väzenstve je hlavne pre mužov. Je to tiež o práci pedagógov, psychológov, sociálnych pracovníkov. Aj ženy v uniforme majú šancu preraziť a niečo dokázať. Nech za mňa hovorí moja práca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu