Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoveď šerpov, ktorí zachránili slovenských horolezcov: FOTO zranenia, emotívny odkaz domov!

Vladimír Štrba, Zoltán Pál Zobraziť galériu (5)
Vladimír Štrba, Zoltán Pál (Zdroj: Tashi Lakpa Sherpa)

BRATISLAVA - Zoltán Pál a Vladimír Štrba majú za sebou dramatickú záchrannú akciu. Pri výstupe na Mount Everest ich zasiahla snehová búrka a lavína. Zostali uväznení a museli pre nich vystrojiť záchrannú výpravu. Horolezci prezradili detaily o svojom stave a poslali z ďalekých Himalájí odkaz domov.

Záchranári sa po 16 hodinách dostali k dvom slovenským horolezcom, ktorých uväznila lavína vo výške 7200 metrov pri výstupe na Mount Everest. Podľa serveru .týždeň.sk. sa už oboch podarilo prepraviť do druhého tábora, odkiaľ by ešte dnes mali doraziť do Káthmándú. Na svojej stránke zanechali odkaz domov: "Sme obaja v káthmandú. Všetko je OK. Trocha smoly. Trocha šťastia. Ale stálo to za TO. Veľká VĎAKA za podporu," znel odkaz domov s tým, že keď sa dostanú k notebooku, pridajú aj ďalšie fotky.

Spoveď šerpov, ktorí zachránili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tashi Lakpa Sherpa)

Výbornú prácu vykonali šerpovia. "Chceme oceniť výkon šerpov, ktorí bez prípravy na obed vyrazili do úplne neznámej steny plnej snehu a vyštverali sa až k Vladovi a Zolovi," píšu na stránke. Dodali tiež, že príroda, a tobôž Mount Everest, je krutá. "Hora občas k sebe nepustí."

Spoveď šerpov, ktorí zachránili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tashi Lakpa Sherpa)

Horolezcov Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe takzvanou Boningtonovou cestou, ktorá je považovaná za jednu z najťažších, najprv v pondelok zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči. Obaja zostali uväznení v bivaku a museli do základného tábora zavolať o pomoc. V utorok sa k nim vydala záchranná výprava zložená zo štyroch šerpov.

Spoveď šerpov, ktorí zachránili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tashi Lakpa Sherpa)

Expedícia na svojom facebookovom profile oznámila, že obaja horolezci sú v poriadku, len Pál má problémy s očami. Expedícia poďakovala šerpom, ktorí sa dokázali dostať po "neznámej stene plnej snehu" až k Slovákom.

Štyria šerpovia sa volali Mingma Gabu, Lakpa Thinduk, Ngima Dorchi a Ngima Wangdi. Nasadili svoje životy, aby Slovákov zachránili. "Zaistili sme skoro 700 metrové laná predtým, než sme sa dostali k horolezcom." Slováci si ich služby chválili. "Títo odvážni chlapci nám dali druhú nádej na život," cituje portál himalayan times hovorcu expedície. Dvojica by mala pobudnúť nejaký čas v nemocnici Vayoda v Káthmandú.

Slováci pred výstupom
Zobraziť galériu (5)
Slováci pred výstupom  (Zdroj: Facebook/Michal Novota)

Dvojica podľa Týždeň.sk zvolila pre výstup trasu, ktorou už 28 rokov nikto nešiel. Na vrchol sa Slováci mali dostať práve dnes a na štvrtok plánovali zostup do základného tábora. Štrba už má podľa denníka N za sebou úspešný výstup na jednu osemtisícovku, a to Čho Oju. V Himalájach bol aj na niekoľkých ďalších výpravách. Pál má skúsenosti z Vysokých Tatier, Álp, Kaukazu aj Pamíru.

Viac o téme: SlovenskoMount EverestHimalájeVladimír ŠtrbaZoltán Pál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu