Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandalózne Počiatkove diaľničné poplatky spôsobili chaos: V pasci sa ocilli aj štátni úradníci

Elektronické diaľničné známky Zobraziť galériu (3)
Elektronické diaľničné známky (Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Nové elektronické diaľničné známky, ktoré platia od začiatku roka, sprevádza jeden problém za druhým. Najnovšie sa nám podarilo zistiť, že zmätkom čelí aj veľký počet áut patriacich štátu. Kompetentní si problematiku pohadzujú ako horúci zemiak, strojca novinky bývalý minister dopravy Ján Počiatek sa už k eDZ nevyjadruje. Nový šéf rezortu sa aspoň sčasti pokúša hasiť lavínu nepokojov a bojuje za znižovanie pokút.

Za prvé štyri mesiace tohto roka zinkasovala Národná diaľničná spoločnosť za známky 43 miliónov eur, čo je oproti vlaňajšku takmer pätinový nárast. "Našim cieľom je zabezpečiť spravodlivé spoplatnenie diaľnic a rýchlostných ciest, a peniaze z diaľničných nálepiek použiť na výstavbu a údržbu diaľnic na Slovensku," povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely.  

Tajnosti okolo štátnych áut

Šéf rezortu dopravy nechal po svojom nástupe do funkcie preveriť, či je systém spoľahlivý a či jednoznačne identifikuje evidenčné číslo auta, ktoré využíva spoplatnenú komunikáciu bez platnej elektronickej diaľničnej známky. Podľa našich informácií nový systém zachytil aj množstvo služobných áut, ktoré slúžia nášmu štátu. Ide o autá vysokých štátnych úradníkov, policajné autá operatívcov, kriminálky, vozidlá tajnej služby, či autá rôznych úradov, ktoré patria pod verejnú správu. Tie viacnásobne zachytil systém, ako veselo jazdia  bez eDZ. "Je to problém, ktorý sme zdedili a museli sme sa s ním manažérsky vysporiadať. Dnes vieme, že systém je funkčný a pripravený distribuovať oznámenia na okresné úrady," uviedol Brecely. Konkrétnu odpoveď na to, ako plánujú kompetentní riešiť služobné autá, ktoré systém zachytil bez eDZ, sme sa nedozvedeli. Problematiku si medzi sebou pohadzuje ministerstvo a Národná diaľničná spoločnosť. Pre nás, žiaľ, bezvýsledne. 

Elektronická diaľničná známka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NDS a.s.)

Ako opísal dopravný analytik Ján Bazovský, systém funguje nasledovne. Elektronické zariadenia na spoplatnených cestách zaznamenávajú všetky vozidlá. Nazbierané údaje spracováva Národná diaľničná spoločnosť. Disponuje zoznamom evidenčných čísel vozidiel, ktoré majú zaplatenú elektronickú diaľničnú známku. Ak nedôjde k spárovaniu, a teda vysvitne, že nejaké auto s príslušnou ŠPZ-tkou, ktoré nasnímal kamerový systém na ceste, nemá zaplatenú eDZ, táto ŠPZ vozidla putuje na príslušný okresný úrad, ktorý následne pošle majiteľovi auta pokutu. 

Blokované autá a tie, ktoré patria tajným službám

V prípade vozidiel, ktoré slúžia štátu, by to malo fungovať nasledovne. Príslušná zložka, ako je napríklad polícia, zaeviduje štátne poznávacie značky svojich áut do systému eDZ. Tieto autá sa stanú jednoducho blokovanými. Meracie zariadenia na spoplatnených cestách totiž nie sú nastavené tak, aby vyselektovali služobné autá už po prvotnom nasnímaní na ceste.

Ak štátna poznávacia značka takého blokovaného vozidla dôjde na príslušný okresný úrad, ten jednoducho ďalej nekoná, a teda pokuty nikomu nezasiela. Ak ale ide o autá tajných služieb, ktoré z dôvodu, aby nedošlo k prezradeniu, musia byť evidované na fyzickú osobu alebo inštitúciu, tým sa pokuta pošle. Následne by mala tajná služba pokutu uhradiť, príp. si ju za určitých podmienok vymáhať od štátu. 

V každom prípade ide o poriadne zamotaný a zdĺhavý proces, v ktorom očividne nemá jasno ani ministerstvo dopravy, ani Národná diaľničná spoločnosť.   

D2 Stupava
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google maps)

Znižovanie pokút

Minister rozhodol o znížení výšky pokút z 300 eur na 150, ktoré budú vodičom vystavené v prípade, ak na diaľnice vojdú bez zakúpenej nálepky. "Pokuta ako šesťnásobok ročnej diaľničnej nálepky nie je podľa môjho názoru primeraná, a navyše nie je bežná ani v okolitých krajinách," vysvetlil Brecely. Po zmenách, ktoré ešte musí schváliť parlament, bude pokuta po novom definovaná ako trojnásobok ceny ročnej diaľničnej známky. V prípade, ak vodič pokutu uhradí do 15 dní, bude znížená na 100 eur. 

Súčasťou návrhu novely zákona je aj zmena periodicity, v rámci ktorej sa sankcia pre previnilca mohla zopakovať. Z kalendárneho dňa sa predlžuje na kalendárny mesiac. Ak navyše majiteľ vozidla dostane opakovane pokutu počas 12 mesiacov a dodatočne si zakúpi diaľničnú známku, ďalsiu sankciu nebude musieť uhradiť.

Ak bude zmena zákona schválená, každý z doterajších priestupcov, zaznamenaných od 1. februára 2016 kamerovým systémom Národnej diaľničnej spoločnosti, dostane jednorazovú pokutu vo výške 150 eur. Generálny pardon minister nepripúšťa. "Nebolo by to spravodlivé voči všetkým poctivým majiteľom vozidiel, ktorí dodržiavajú zákon a majú diaľničnú známku zakúpenú. Povinnosť mať diaľničnú známku platí na Slovensku dvadsať rokov, nejde teda o žiadnu novinku," zdôraznil Brecely.

eDZ v platnosti od 1. januára 2016

Na základe zákona 387/2015 majú vodiči osobných áut od 1. februára 2016  povinnosť mať zakúpenú elektronickú diaľničnú známku pri jazde na spoplatnených komunikáciách. Od toho istého dátumu kontroluje dodržiavanie tejto povinnosti aj Národná diaľničná spoločnosť prostredníctvom svojho kamerového systému, ktorý zanamená evidenčné číslo vozidla a po jeho identifikácii pošle na príslušný okresný úrad oznámenie o spáchaní priestupku.


 

 

 

 

Viac o téme: Elektronická diaľničná známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu