Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nové možné miesto pôsobenia našich vojakov od roku 2017: Výzva prišla od českého ministra obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci by mohli spolu s vojakmi z ostatných krajín Visegrádskej štvorky (V4) pôsobiť v pobaltských krajinách. V prípade, že dôjde k dohode, v tomto regióne by mohli pôsobiť od roku 2017.

Ako spresnil minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), príspevok Slovenska je ešte v štádiu analyzovania a konzultácií. Výzva prišla od českého ministra obrany Martina Stropnického, keďže v tomto období Česko predsedá V4.

„Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl generál Milan Maxim pripraví vojenskú analýzu spôsobilostí ozbrojených síl, aby sme vedeli, ako by sme mohli do tejto aktivity prispieť,“ povedal Gajdoš s tým, že by mohlo ísť o 150 vojakov za každý štát V4. Toto číslo podľa ministra zodpovedá aj naším zdrojom, vrátane finančných možností. Rokovania o spôsobe rotácie sa však ešte nekonali. 

Pobaltské krajiny žiadajú o posilnenie prítomnosti ozbrojených síl členských krajín NATO v regióne od vypuknutia krízy na Ukrajine. Poskytnutie vojakov V4 do pobaltských krajín má zároveň predstavovať aj náš príspevok na Varšavský summit NATO.

Viac o téme: NATOVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu