Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kašický: Najlepšie platený dôchodca a člen vlády?

Ministrovi Kašickému bude sveta žiť s takým platom.
Ministrovi Kašickému bude sveta žiť s takým platom.

BRATISLAVA - František Kašický by mal vďaka valorizácii vojenského dôchodku zarábať od júla viac ako samotný premiér. Podarí sa mu to vďaka tomu, že poberá ako plukovník výsluhový dôchodok, ktorý by sa mu mal vyšplhať do výšky až 40-tisíc korún. Okrem toho sa mu tento rok zvyšoval aj ministerský plat asi na 100-tisíc korún.

Od 1. júla sa má totiž plat vojenských dôchodcov automaticky valorizovať o viac ako 20 percent. Výška percenta sa u vojakov odvodzuje od priemerného platu, ktorý za minulý rok išiel hore práve o toto percento. Kašický pôsobil aj ako šéf Vojenského spravodajstva, takže môže dostávať aj ďalšie príplatky.

Po odchode do civilu sa stal dôchodcom. Pri plukovníckej hodnosti po 15 rokoch služby, ktorú má minister Kašický za sebou, by sa mu mal plat zdvihnúť z 32-tisíc zhruba na 40-tisíc korún. Spolu s ministerským platom to bude asi 140-tisíc korún, kým Fico zarába o 10-tisíc korún menej.

Na rozdiel od drvivej väčšiny dôchodcov teda nemusí obracať každú korunu. Hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga sa ku konkrétnemu prípadu nechcel vyjadrovať. „Priemerný výsluhový dôchodok u vojakov je okolo 14-tisíc korún,“ povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu