Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Deň D pre Roberta Fica: Lekári zverejnili detaily o operácii srdca!

Robert Fico Zobraziť galériu (11)
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa v súčasnej dobe podrobuje operácii. Rozhodli tak lekári po tom, čo ho uplynulý týždeň hospitalizovali s podozrením na infarkt. Premiér operáciu úspešne absolvoval, lekári už prezradili podrobnosti o jej priebehu. Zdravotné problémy má aj predseda parlamentu Andrej Danko, čaká ho pravdepodobne operácia.

Premiér Robert Fico prekonal akútny koronárny syndróm, nepríjemnosti ho postihli uplynulý týždeň. Odvtedy je v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Už dvakrát lekári predĺžili jeho pobyt. Premiéra začali podľa Denníka N operovať v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb dnes ráno. Skončili okolo jedenástej doobeda.

NÚSCH - Tu operovali premiéra
Zobraziť galériu (11)
NÚSCH - Tu operovali premiéra  (Zdroj: Jan Zemiar)

Lekári prehovorili o operácii

Lekári na čele s ministrom zdravotníctva predstúpili pred novinárov, aby oznámili ako dopadla operácia. Operácia trvala niekoľko hodín a dopadla dobre. Kardiochirurgický zákrok vykonal primár a prednosta kliniky Michal Hulman a jeho tím. Oficiálnu diagnózu premiérovho stavu však Ústav ani Úrad vlády stále neprezradil.

MIMORIADNA SPRÁVA Deň D
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Zákrok prebiehal štandardným spôsobom. Pán predseda a jeho rodina si neželajú zverejňovať informácie o zdravotnom stave," povedal Hulman. Novinárom na ďalšie otázky neodpovedali, po krátkom oznámení predstavitelia odišli. Premiér teraz leží na ARO.

Primár Hulman s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom
Zobraziť galériu (11)
Primár Hulman s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom  (Zdroj: TASR)

Na brífingu to potvrdil riaditeľ zariadenia Mongi Msolly. O aký zákrok išlo, ústav nekonkretizoval. Bližšie informácie lekári na Ficovu žiadosť a jeho rodiny neposkytujú. Predseda Národnej rady Andrej Danko želá premiérovi Robertovi Ficovi skoré uzdravenie. Odkázal mu to z pléna, kde poslanci rokujú o programovom vyhlásení vlády.

MIMORIADNA SPRÁVA Deň D
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zastupujú ho podpredsedovia vlády

Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová informovala, že po dohode s Robertom Ficom ho stále zastupujú vicepremiéri tam, kde je potrebná jeho fyzická prítomnosť. Napríklad vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho poveril predložiť v parlamente Programové vyhlásenie vlády. "Ad hoc budeme komunikovať a riešiť ďalšie záležitosti tak, ako to bolo doteraz," dodala hovorkyňa.

Pozrite si tlačovku o výsledkoch operácie Roberta Fica

Robert Fico - NÚSCH

Trojnásobný bypass

Zákrok sa vykonáva v celkovej anestéze, pričom trvá niekoľko hodín. Špekuluje sa, že mu lekári robia až trojnásobný bypass, teda odstraňujú zúženie ciev na troch miestach. Pri tomto zákroku lekári obídu pomocou spojky zúžené cievy.

Fica sprevádza od začiatku hospitalizácie jeho manželka Svetlana.

MIMORIADNA SPRÁVA Deň D
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hospitalizáciu premiéra predĺžili

"Pán premiér Robert Fico zostáva hospitalizovaný v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, a. s. , o ďalšom postupe sa rozhodne do konca týždňa. Z pozorovania vyplynulo, že je potrebné, aby pán premiér zostal a aby lekári mali istotu. Určite však nič nie je zhoršené," oznámila ešte v pondelok médiám Dobroslava Krajačičová, hovorkyňa NÚSCH.

MIMORIADNA SPRÁVA Deň D
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Premiér zrušil pracovné stretnutia

Fico, ktorý je najdlhšie slúžiacim slovenským premiérom, kvôli vyšetreniam a následnej hospitalizácii už minulý týždeň zrušil návštevu Českej republiky a tiež účasť na bezpečnostnej konferencii Globsec, kde mal vystúpiť so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom. Nezúčastnil sa ani schôdze parlamentu, ktorý od začiatku tohto týždňa prerokúva programové vyhlásenie nového koaličného kabinetu.

Predseda sociálnych demokratov (Smer-SD) Fico má dlhodobo problémy s krčnou chrbticou. Predvlani si zase pretrhol achilovku a musel byť operovaný.

Problémy má aj predseda parlamentu Andrej Danko

Okrem Fica má zdravotné ťažkosti aj predseda snemovne a šéf koaličnej Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková tento týždeň uviedla, že Danko po bolestiach žalúdka absolvoval sériu vyšetrení a že vylúčená nie je ani operácia, ktorá by sa mala konať v pondelok. „Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka,“ informovala včera riaditeľka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Danka by zastúpil Bugár

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ), potvrdila včera hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková. Danko totiž po enormnom pracovnom vypätí, ktoré spôsobili aj parlamentné voľby, po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána, do úvahy prichádza aj operácia v oblasti žalúdka. „Zastupovanie v prípade jeho neprítomnosti je už dohodnuté. Parlament ako aj schôdzu bude viesť Bugár,“ priblížila Čižmáriková. Podľa nej má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka. Špekuluje sa aj o rakovine. Stav predsedu parlamentu nechcú tajiť, rozhodli sa verejnosť o tom včas informovať.

Operácia je pravdepodobná

„Neviem povedať konkrétnosti jeho vyšetrení, ale od základnej preventívnej prehliadky cez sériu vyšetrení absolvoval všetky vyšetrenia, ktoré lekári potrebujú na získanie všetkých informácií o jeho zdravotnom stave,“ povedala Čižmáriková. Kým však nie je podľa nej ukončená diagnostika, nevie ani potvrdiť, ani vyvrátiť, či bude musieť šéf parlamentu podstúpiť operáciu. „No je to pravdepodobné,“ dodala. Iné informácie o zdravotnom stave Andreja Danka však nebude poskytovať, kým sa nevyjadria lekári.

Presný termín sa nevie

Riaditeľka komunikačného odboru NR SR tiež nevie potvrdiť, či bude predseda parlamentu hospitalizovaný, no ani to nevyvrátila. Naozaj treba počkať na ukončenie sérií vyšetrení, poznamenala s tým, že tým pádom nevie ani presný termín.

Informáciu o zdravotnom stave podľa Čižmárikovej predseda NR SR Andrej Danko zverejnil aj preto, aby nevznikali rôzne špekulácie. „Aj preto sa rozhodol o každom ďalšom postupe lekárov informovať verejnosť aj médiá,“ uzavrela Čižmáriková. Danko tento týždeň podstupuje sériu vyšetrení v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) pre nejasný ložiskový nález v stene žalúdka, informovala agentúru SITA hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. "Je možné, že bude musieť podstúpiť operačný výkon," potvrdila.

Viac o téme: OperáciaChorobaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu