Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Ministerstvo obrany: Slovenskí vojaci sú v Afganistane legálne

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany dnes poprelo, že deväť slovenských vojakov zo zahraničnej misie Severoatlantickej aliancie pôsobí protiprávne v afganskom Kábule. Podľa denníka Pravda k ich nasadeniu chýba súhlas parlamentu. Ministerstvo však zdôraznilo, že slovenskí vojaci pridelení k veliteľstvu NATO môžu slúžiť v rôznych krajinách.

"V súlade so znením vymedzeného mandátom môžu títo príslušníci plniť úlohy vojenského zastúpenia pri orgánoch NATO/EÚ alebo vo vojenských štruktúrach NATO/EÚ aj mimo stáleho sídla zastúpenia," uviedol hovorca ministerstva Vladimír Gemela.

Ministerstvo sa odvolalo na uznesenie Národnej rady zo septembra 2005. Vojaci nemusia podľa úradu pôsobiť iba vo veliteľstvách NATO, ale napríklad aj v zahraničných operáciách pod vedením aliancie.

Súčasne však ministerstvo potvrdilo, že považuje niekoľkomesačné služby vojakov mimo sídla stálych veliteľstiev NATO za "nesystémové" a začalo hľadať iné riešenie.

Deväť dôstojníkov a poddôstojníkov pôsobí v Afganistane ako na služobnej ceste. Nepatria do takmer 60-člennej slovenskej ženijnej jednotky, ktorá sa má presunúť do juhoafganského Kandaháru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu