Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Od vraždy nepohodlného svedka uplynulo 20 rokov: Šokujúce slová bossa Černáka, kto bude pykať?

Róbert Remiáš Zobraziť galériu (3)
Róbert Remiáš (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Pred dvadsiatimi rokmi vtedy mladučké Slovensko zasiahla šokujúca správa o únose prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Slováci so zatajeným dychom sledovali kauzu a nešťastné výpovede nášho prezidenta vo verejnoprávnej televízii. Za záhadných okolností bol zavraždený Róbert Remiáš, ktorý bol spojkov v únose. Podľa výpovedí skutok proti prezidentovmu synovi mala spáchať vtedajšia Mečiarova vláda so Slovenskou informačnou službou, na čele ktorej stál Ivan Lexa. Remiášova vražda nie je dodnes objasnená, o pár dní uplynie premlčacia doba.

Onedlho uplynie 20 rokov od smrti Róberta Remiáša, čo je lehota premlčania trestného činu vraždy. Vyšetrovanie jeho smrti je opäť obnovené.  "V prerušenom trestnom stíhaní (od 31. 3. 2008) bolo uznesením vyšetrovateľa Policajného zboru z 8. 2. 2016 pokračované v trestnom stíhaní pre skutok právne kvalifikovaný ako trestný čin vražda. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Podľa bezpečnostného analytika Milna Žitného znovuotvorenie vyšetrovania smrti Róberta Remiáša je možné spájať jednak s hrozbou premlčania skutku, ale aj s výpoveďami niektorých členov slovenského podsvetia, ktorí sedia momentálne vo väzení.  

Šokujúca spoveď Mikuláša Černáka

Na doživotie odsúdený banskobystrický boss podsvetia Mikuláš Černák vo svojej knihe s názvom Prečo som prelomil mlčanie, odkýva šokujúce pozadie svojho života. V knihe pojednáva aj o Remiášovi: "Korumpovali sme niektorých policajtov, štátnych úradníkov, regionálnych poslancov a dokonca aj určitých prokurátorov a sudcov. Zločinu sa môže dariť len na úrodnej pôde, ktorú jej majitelia (v tomto prípade to bol štát - vláda) sám polieva. Znova zdôrazňujem, že ja týmto nechcem ospravedlňovať svoje spáchané zločiny, ale koho sme sa mali báť v tej dobe, keď si sám predseda vlády objednal cez najvyšších predstaviteľov SIS únos a zavlečenie prezidentovho syna do iného štátu?" uviedol Černák a svojou položenou otázkou veľa prezradil: "SIS oslovila na sledovanie nás, podsvetie, na tento zločin a potom sami prísušníci SIS ho uniesli do Rakúska. To, že to urobili najamatérskejším spôsobom, keď namiesto toho, aby ho odsledovali tí, ktorí boli na to školení - sami SIS-kári a dali ho uniesť mafii, je len vizitka tých, ktorí to zosnovali a riadili. Keď im následne došlo, ako to spackali, tak dali odstrániť svedka R. Remiáša a aj tento zločin si objednali u mafie. Celé slovenské podsvetie od Košíc po Bratislavu to vedelo, tak takéhoto štátu sme sa mali obávať?"

Od vraždy nepohodlného svedka
 (Zdroj: Foto: SITA)

Na prípad sme sa pýtali prokuratúry. "Z dôvodu, že vyšli najavo nové skutočnosti, ktoré by mohli objasniť skutok a odhaliť páchateľa trestného činu, uvádzame, že odsúdený Mikuláš Č. nekontaktoval príslušného prokurátora so žiadosťou o výsluch. Jeho výsluch bol vykonaný ešte v roku 2002 pred prerušením trestného stíhania. Dôvodom na pokračovanie v trestnom stíhaní boli iné relevantné skutočnosti, než už spomenutá výpoveď," vysvetlila Predajňová a zároveň doplnila: "Generálna prokuratúra SR vzhľadom na to, že vykonáva len dohľadovú právomoc v predmetnej trestnej veci, nebude sa vyjadrovať k predmetu, obsahu a rozmeru dokazovania danej trestnej veci. Takýmto postupom chceme zabrániť zmareniu objasnenia skutku a odhalenia jeho páchateľa."

Černák vo svojej hnihe ďalej píše: "Z vlastnej skúsenosti s týmto prípadom vám môžem garantovať, že aj keby námestník SIS J. Svěchota a vtedajší boss Sýkora so Szatmárym vstali z mŕtvych a vypovedali spolu s ďalšími aktérmi tohto zločinu, ako sa naozaj stal, tak objednávateľa vraždy R. Remiáša v tomto štáte ani dnes nepostavia pred súd, aby ho odsúdili za tento zločin."

Za vraždu Remiáša čelili obvineniu Roháč a Oláh 

Za vraž­du Ró­ber­ta Re­miá­ša bo­li v ro­ku 1999 ob­vi­ne­ní Jo­ze­f Ro­há­č, prezývaný Potkan a dnes už nebohý Imrich Olá­h. Trestné stíhanie voči nim bolo zastavené v roku 2006. Zastavenie trestného stíhania ne­mô­že spô­so­biť za­ča­tie ply­nu­tia no­vej 20 roč­nej preml­ča­cej do­by aj vo­či oso­bám, kto­ré do­po­siaľ ob­vi­ne­né za ten­to sku­tok ne­bo­li. 

Premlčacia doba plynie od vraždy

Ako vysvetľuje Peter Šamko, sudca Krajského súdu v Bratislave na stránke pravnelisty.sk, preml­ča­cia do­ba vo­či oso­bám, kto­ré do­po­siaľ ob­vi­ne­né za vraž­du Ró­ber­ta Re­miá­ša ne­bo­li, nep­ly­nie od ro­ku 2006, ke­dy doš­lo k za­sta­ve­niu tres­tné­ho stí­ha­nia vo vzťa­hu ku dvom ob­vi­ne­ným, ale stá­le ply­nie od ro­ku 1996, ke­dy doš­lo k spá­chaniu tres­tné­ho či­nu. "Preml­ča­cia do­ba pri vraž­de Ró­ber­ta Re­miá­ša up­ly­nie dňa 29.4.2016, pri­čom jej ply­nu­tie sa pre­ru­ší len vte­dy, ak bu­de do 29.4.2016 vzne­se­né ob­vi­ne­nie kon­krét­nej oso­be a to­to ob­vi­ne­nie nás­led­ne zos­ta­ne v plat­nos­ti," vysvetľuje sudca.  

Jozef Roháč
Zobraziť galériu (3)
Jozef Roháč

Plynutie novej premlčacej doby je možné, ale...

Ak do 29. apríla tohto roku ne­bu­de vzne­se­né ob­vi­ne­nie, up­ly­nie preml­ča­cia do­ba. "Po tom­to dá­tu­me bu­de môcť byť vzne­se­né ob­vi­ne­nie len vte­dy, ak pôj­de o oso­bu, kto­rá v preml­ča­cej do­be spá­cha­la no­vý trest­ný čin, na kto­rý Trest­ný zá­kon us­ta­no­vu­je trest rov­na­ký ale­bo prís­nej­ší. V ta­kom­to prí­pa­de by od dňa spá­chania toh­to no­vé­ho tres­tné­ho či­nu ply­nu­la no­vá dvad­sať roč­ná preml­ča­cia le­ho­ta," vysvetľuje Šamko.  

Róbert Remiáš
Zobraziť galériu (3)
Róbert Remiáš  (Zdroj: Foto: TASR)

Premlčacia doba za vraždu Remiáša uplynie 29. apríla 2016

Z toho vyplýva, že po 29. apríli ne­bu­de pri­chá­dzať do úva­hy vzne­se­nie ob­vi­ne­nia za vraž­du Re­miá­ša oso­bám, "kto­ré po­čas ply­nu­tia dvad­sať­roč­nej preml­ča­cej do­by nes­pá­cha­li trest­ný čin rov­na­ko prís­ny a kto­rí sa ne­vy­hý­ba­li tres­tné­mu stí­ha­niu neop­ráv­ne­ným po­by­tom v cu­dzi­ne." uzatvára sudca krajského súdu. Vražda Róberta Remiáša nie je dodnes objasnená. 

 

Viac o téme: ZavlečenieRóbert RemiášPrezidentov syn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu