Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Padol verdikt v megaprocese so sýkorkami: Toto je trest pre mafiánskeho bossa za vraždy z 90. rokov

sýkorovci na súde Zobraziť galériu (5)
sýkorovci na súde (Zdroj: Foto: boris)

BANSKÁ BYSTRICA - Ostro sledovaný megaproces so sýkorkami je na konci. Boss gangu Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Taký trest mu dnes vymeral Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Ako sám avizoval na poslednom pojednávaní, rozsudok si neprišiel vypočuť.

Výnimočné tresty odňatia slobody na doživotie dostali aj ďalší dvaja vysoko postavení členovia zločineckej skupiny, Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorý je v súčasnosti vo väzbe v Maďarsku, a Ivan Cuper, zvaný Vinco. Ten ako jediný prišiel na dnešné vyhlásenie verdiktu. Rozsudok nie je ešte právoplatný.

Lališ na vyhlásení dnešného rozsudku nebol
Zobraziť galériu (5)
Lališ na vyhlásení dnešného rozsudku nebol  (Zdroj: Foto: boris)

Padol verdikt v megaprocese
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: boris)

Obžaloba mužov vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Ivan Cuper
Zobraziť galériu (5)
Ivan Cuper  (Zdroj: Foto: TASR)

Obhajoba Róberta Lališa a Ivana Cupera žiadala oslobodenie svojich klientov spod obžaloby, naopak, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval pre nich doživotné tresty. Ďalší obžalovaný člen gangu sýkorovcov Martin Bihári, známy ako Rus, ktorý priznal svoju vinu v plnom rozsahu, si odsedí 23 rokov. Senát ŠTS zrušil pôvodný rozsudok, na základe ktorého mal stráviť vo väzení 22 rokov za iný skutok. U Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd upustil od uloženia trestu, keďže je za mrežami na doživotie.  

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (5)
Alojz Kromka  (Zdroj: Foto: boris)

Megaproces so sýkorovcami sa začal vlani v januári. Voči Róbertovi Lališovi, ktorý sa stal hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru, konal ako voči ujdenému. Nemecká polícia ho zadržala koncom októbra minulého roka. Po prvýraz sa postavil pred senát ŠTS v januári tohto roka. Proces sa konal za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby.  

Viac o téme: SýkorovciRóbert LališRzosudok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu