Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia pripravila rýchlostný maratón: O mieste merania môžete rozhodnúť aj vy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: podkapotou.sk)

BRATISLAVA – Aj tento rok dostane slovenská verejnosť možnosť naplánovať polícii úseky, v ktorých budú dopravné hliadky merať rýchlosť. Stane sa tak v rámci dopravno-preventívnej akcie Rýchlostný maratón 2016. O tom, že Slovensko sa po druhý raz zapojí do celoeurópskej akcie štátov združených v medzinárodnej stavovskej organizácii TISPOL dnes informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Policajný viceprezident oznámil, že 24-hodín trvajúce meranie rýchlosti na verejnosťou určených miestach sa uskutoční zo štvrtka na piatok 21. a 22. apríla. Hlavným cieľom akcie je upozorniť vodičov na to, že neprimeraná rýchlosť je v súčasnosti na Slovensku druhou najčastejšou príčinou vzniku najvážnejších dopravných nehôd.

Ľudia majú možnosť navrhovať kontrolné úseky od dnešného dňa až do 3. apríla prostredníctvom internetovej stránky ministerstva vnútra. Polícia bude mať dva týždne na vyhodnotenie podnetov. "Každému jednému občanovi odpovieme," prisľúbil Ábel. Odpovede sa dočkajú i tí, ktorým nebude možno vyhovieť, napríklad z bezpečnostného hľadiska. "Vysvetlíme, prečo na konkrétnom mieste nebude môcť byť meraná rýchlosť," uviedol Ábel.

Vlani ľudia polícii poslali 860 podnetov na 1060 úsekov ciest. Polícia nakoniec kontrolovala dopravu na 677 úsekoch. Podľa policajného viceprezidenta chcú dať akciou najavo i to, že majú záujem o spoluprácu s verejnosťou. Jej tipy boli vlani pre políciu užitočné, ozrejmil Ábel s tým, že približne na desiatich percentách z verejnosťou vytipovaných úsekov pokračoval policajný dohľad i v priebehu roka.

Riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták priblížil, že tipy verejnosti boli vlani „presné“ a počas maratónu v nich dochádzalo k masívnemu porušovaniu dopravných predpisov o maximálnej rýchlosti, aj keď boli motoristi dopredu o akcii informovaní a úseky boli dopredu zverejnené. Vlani platné predpisy zároveň neumožňovali, aby sa prekročenia rýchlosti v obci nad 20 km/h a mimo obce nad 30 km/h riešili dohovorom.

Z celkovo 2145 priestupkov zistených počas akcie v roku 2015 tak policajti vyriešili v blokovom konaní viac ako polovicu, až 1258. To sa podľa Ignatáka tento rok zmení. "Hranica v zákone umožňujúca vyriešenie priestupku dohovorom bola zdvihnutá, a preto aj my budeme mať tento rok väčšie percento napomenutí tak, ako je to v iných európskych krajinách pri tejto dopravno-bezpečnostnej akcii," prisľúbil policajný riaditeľ. Závažné priestupky však budú i tentoraz riešené nekompromisne, doplnil.

"Toto nie je dopravná akcia, kde by sme chceli vyberať pokuty," zdôraznil aj policajný viceprezident Ábel, podľa ktorého má niekedy napomenutie väčší výchovný efekt ako pokuta. Policajný viceprezident dúfa, že záujem verejnosti o akciu bude i teraz veľký. Vysvetlil, že v priebehu roka dostáva osobne množstvo podnetov od ľudí, ktorí volajú po policajných hliadkach najmä v obciach, ktoré sa nachádzajú na tranzitných trasách.

Viac o téme: SlovenskoPZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu