Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Školy: Sexuálna výchova? To nemáme!

Šokujúce videá nemajú konca. Novému Času sa podarilo získať ďalšie sexuálne scény s deťmi, malo by ísť o deviatačky z Pezinka. Zobraziť galériu (3)
Šokujúce videá nemajú konca. Novému Času sa podarilo získať ďalšie sexuálne scény s deťmi, malo by ísť o deviatačky z Pezinka.

SLOVENSKO - Samostatný predmet sexuálna výchova na slovenských základných ani stredných školách nefunguje. O sexe sa s deťmi hovorí na občianskej či etickej výchove, ale aj na biológii či literatúre. Učitelia však priznávajú, že deti sa o sexuálne vzťahy zaujímajú skôr, ako to bolo v minulých rokoch. Chcú vedieť o antikoncepcii, ale aj o sexuálnych úchylkách.

Školáci kladú väčšinou otázky o detskej pornografii a sexuálnych úchylkách, napríklad o pedofílii, o ktorých počujú v médiách. Po zverejnení prípadov sexu na školských toaletách sa vo viacerých mestách rozhodli zvýšiť dozor. „Našťastie máme záchody na očiach a navštevujú ich aj pedagógovia, takže dozor by mal byť dostačujúci,“ dodáva učiteľka zo ZŠ na Hradnej ulici v Nových Zámkoch.

V Košiciach však už jeden prípad riešili. Riaditeľka na ZŠ Trebišovská Božena Haklová sa stretla s tým, že starší žiak obťažoval na toalete mladších a ukazoval im prirodzenie. „Riešili sme to v spolupráci so psychológom. Dôležitá je aj spolupráca rodičov. Po tomto kroku sme sa už s ničím podobným nestretli,“ dodala.

V Leviciach sa niektoré školy zapojili aj do špeciálneho projektu Výchova k manželstvu a rodičovstvu. Háklivé témy sa preberajú i na triednických hodinách, na besedy prizývajú aj lekárov a psychológov. Na besedách však učitelia nie sú. „Ak tam totiž sme aj my, deti sa boja pýtať na to, čo ich zaujíma, aby sme si o nich nemysleli niečo zlé,“ hovorí riaditeľka Mária Čuková. O žiadnych tajných sexuálnych praktikách na školských záchodoch nevie. „Vylučujem to, ale v každom prípade zbystríme pozornosť,“ dodáva.

V Dubnici nad Váhom priznali záujem detí o túto tému, ako aj to, že na špeciálnych prednáškach sa najviac pýtajú dievčatá na antikoncepciu. Na základnej škole Veľkomoravská v Trenčíne podľa riaditeľa školy zaujíma deti okolo sexu všetko. „Ak majú príliš chúlostivé otázky, odborník sa s nimi potom rozpráva osamote,“ dodáva Jozef Vakoš.

V jednej z banskobystrických škôl sa o sexe bavia dokonca aj v rámci literatúry. „Závisí to aj od témy, či nejako s pohlavným životom súvisí. Ak áno, učiteľ potom do toho zakomponuje aj prvky sexuálnej výchovy.“

O samostatnom predmete sa neuvažuje


Podľa hovorkyne ministerstva školstva Viery Trpišovej sa nad zavedením sexuálnej výchovy ako samostatného predmetu neuvažuje. Existujú však nadpredmetové osnovy „Výchova k manželstvu a rodičovstvu“. Na hodiny, na ktorých sa preberajú dané témy, si pozývajú odborníkov - lekárov, sexuológov, psychológov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu