Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dôchodok až v 65-ke?!

BRATISLAVA - Jeseň života možno strávime v zamestnaní. Sociálnej poisťovni totiž chýbajú peniaze na vyplácanie penzií.

A tak ministerstvo práce uvažuje nad tým, ako tento nelichotivý stav vyriešiť. Jednou z možností je aj predĺženie veku odchodu do dôchodku. Už dnes pritom väčšina Slovákov pracuje aj po 60-ke.

Úprava druhého dôchodkového piliera či nižšie penzie. To sú spôsoby, ako vykryť sekeru v rozpočte Sociálnej poisťovne. Hovorí o nich aj analýza ministerstva práce, ktorá vyvolala v uplynulých dňoch poriadny rozruch. Ďalšou alternatívou je neskorší odchod do dôchodku. Slovensko je totiž podľa ministerstva práce charakteristické predlžujúcou sa strednou dĺžkou života. „… Ktoré však nebolo sprevádzané adekvátnym predĺžením pracovného života,“ píše sa v analýze.

V súčasnosti dochádza k postupnému predlžovaniu dôchodkového veku na 62 rokov. Muži by však podľa návrhu ministerky Viery Tomanovej mali do penzie odchádzať až ako 65-roční. „V tomto voleb nom období to nebude. Ide o dlhodobé opatrenie, ktoré musí prejsť diskusiou,“ povedal štátny tajomník ministerstva Peter Sika. Už o dva roky by malo dôjsť k prehodnoteniu dôchodkového veku v rámci celej Európskej únie.

ĎALŠIE OBMEDZENIE


Ročne až niekoľko miliárd korún sa dá podľa analýzy ušetriť aj na obmedzení práce dôchodcov. Uvažuje sa nad tým, že ak sa po dosiahnutí penzijného veku zamestnajú, prídu o svoje peniaze zo Sociálnej poisťovne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu