Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záchranári oživili utopenú

Hasiči-potápači pri tele vo vode Zobraziť galériu (5)
Hasiči-potápači pri tele vo vode

BRATISLAVA - Nehybné telo na hladine Kuchajdy! Ženu zbadal okoloidúci cyklista. Privolaní zdravotnícki záchranári sa dlhé minúty pozerali z móla na plávajúcu obeť. Až po rýchlej akcii hasičských potápačov sa Irena M. (76) dostala na breh, kde ju záchranári oživili a v kritickom stave previezli do nemocnice.

„Zbadal som vo vode ležať oblečenú ženu, nehýbala sa. Okamžite sme zavolali záchranku,“ opisuje sobotňajšie popoludnie náhodný cyklista. Správanie sa záchranárov prekvapilo ďalšieho svedka. „Fotku, na ktorej vidno, ako sa záchranári skláňajú z móla k telu vo vode, som spravil ako prvú. Žena sa postupne vzďaľovala od brehu. Prekvapilo ma, že ani jeden zo záchranárov neskočil do vody a nepokúsil sa ženu vytiahnuť na breh,“ dodal svedok drámy.

„Po chvíli na Kuchajdu prišli hasiči-potápači, ktorí topiacu sa ženu vytiahli do člna. Medzitým prešlo približne 17 minút,“ tvrdí muž, ktorý nám poskytol zábery zo záchrannej akcie. „Žena bola asi desať metrov od brehu. Keď sme ju vyťahovali do člna, otvorila oči a snažila sa niečo povedať,“ povedal hasič-potápač na mieste zásahu. Zdravotnícki záchranári ženu oživili a previezli ju do nemocnice. „Pacientka je v kritickom stave,“ informovala nás včera Renáta Andrejčáková, službukonajúca lekárka ružinovskej nemocnice.

Záchranári nie sú povinní skočiť do vody

„Zdravotnícki záchranári nie sú povinní skočiť do vody za topiacou sa osobou. Nie všetci majú výcvik vodného záchranára. A navyše nemajú vo výbave sanitky potrebné zariadenia na vyslobodzovanie ľudí z vody,“ vysvetlil Ján Kováčik, lekár operačného strediska bratislavských zdravotných záchranárov.

Záchranári oživili utopenú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu