Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záujem o preventívne prehliadky neustále narastá

BRATISLAVA - Počet poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorí navštívia lekára kvôli preventívnej prehliadke, každý rok rastie. Ako informovala vedúca odboru revízneho a zdravotného Viera Lesáková, počet preventívnych výkonov vlani stúpol predovšetkým u gynekológov, urológov a všeobecných lekárov pre dospelých.

Kým v roku 2005 absolvovalo preventívnu prehliadku u gynekológa 332 048 žien, vlani ich počet stúpol o 24 782, čo predstavuje nárast o 7,4 %. Ženy majú na pravidelnú prehliadku nárok raz ročne od dovŕšenia 18. roku života alebo od prvého tehotenstva. VšZP eviduje zhruba 1,5 milióna poistenkýň, ktoré toto kritérium spĺňajú. Právo na prehliadku tak využilo 32 % poistenkýň, pričom podľa Lesákovej chce VšZP v ďalších rokoch zvýšiť tento podiel aspoň na 50 %.

Všeobecní lekári pre dospelých vlani vykonali 322 553 preventívnych prehliadok poistencov VšZP, čo medziročne predstavuje nárast o 1,88 %. U všeobecného lekára má poistenec právo na preventívnu prehliadku raz za dva roky. Výrazne vzrástol aj počet preventívnych vyšetrení na rakovinu prostaty. Na túto prevenciu má majú nárok muži nad 50 rokov raz za tri roky. Kým v roku 2005 navštívilo urológa 4 670 mužov, vlani ich už bolo 6 400. Ako však upozornila Lesáková, ide stále o nízky záujem mužov o prevenciu. Ako dodala, aj v prípade všeobecnej prevencie majú o prevenciu vyšší záujem ženy a muži sú k vlastnému zdraviu ľahostajnejší.

Najviac preventívnych prehliadok vykázali vlani stomatológovia. Ako Lesáková vysvetlila, na príčine je ustanovenie zákona, podľa ktorého poisťovňa hradí zdravotnú starostlivosť u zubárov len tým poistencom, ktorí rok predtým absolvovali preventívnu prehliadku. Práve z tohto dôvodu najviac prehliadok absolvujú poistenci v poslednom kvartáli roka. Kým v septembri zubári vykázali od začiatku roka 762 576 prehliadok, za samotný posledný kvartál ich bolo 909 599. Celkovo VšZP vlani evidovala 1 672 175 preventívnych prehliadok. Medziročne je to však pokles, keďže v roku 2005 VšZP zaznamenala celkovo 1 756 101 prehliadok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu