Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hasiči dnes chcú zlikvidovať oba lesné požiare v Tatrách

Hasenie požiaru v piatok bolo komplikované.
Hasenie požiaru v piatok bolo komplikované.

POPRAD - Rozsiahle lesné požiare, ktoré vznikli v piatok v okresoch Kežmarok a Poprad ako dôsledok vypaľovania trávy, sú už k dnešnému dňu pod kontrolou hasičov, ktorí dnes pokračovali v dohasovaní a monitoringu požiarovísk.

Na miesto požiaru v Stráňach pod Tatrami v Kežmarskom okrese prišlo dnes ráno na výpomoc 21 príslušníkov Záchrannej brigády z Humenného. Ako informoval riaditeľ OR HaZZ v Kežmarku Erich Lauf, na ploche požiaru, ktorý sa rozšíril z pôvodných šesť hektárov až na takmer 70 hektárov Štátnych lesov TANAP-u, postupovali hasiči pešo a zalievali vodou a okopávali tlejúce pne.

Hasenie požiaru v piatok bolo komplikované. Podľa Laufa, oheň podporovaný silným vetrom sa šíril rýchlosťou 10 metrov za minútu. Problémy boli s technikou, ktorá sa zabárala do močaristého podložia a museli ju často vyslobodzovať. Do hasenia sa zapojilo aj veľa dobrovoľníkov. Škody z požiaru zatiaľ len vyčísľujú.

V Kežmarskom okrese horel v piatok aj lesný porast pri obciach Lechnica a Ihľany, kde oheň zachvátil 17 hektárov mladého porastu do 10 rokov. Jeho vlastníci odhadli škodu na 4 - 5 miliónov korún. V likvidačných a lokalizačných prácach pokračovali dnes hasiči aj vo Vysokých Tatrách na požiarovisku pod Štrbským plesom v lokalite Ramžová v okrese Poprad.

Piatkový požiar tam zasiahol plochu 6,5 - 7 hektárov lesa. Ako informoval dnes Jozef Michlík z OR HaZZ v Poprade, prevýšenie požiaroviska bolo až 150 metrov. Desiatkam hasičov a dobrovoľníkov pomáhali dovozom materiálu aj vrtuľníky. Pomocou jedného z nich urobili hasiči výsadok do ťažko dostupného terénu. "Ak nám to neprekazí počasie a silný vietor, požiar by sme mali dnes zlikvidovať," dodal Michlík.

Chceš sa stať súčasťou tímu Bleskoviek? >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu