Aké máte práva v oblasti ochrany osobných údajov? Dnes je deň D, kedy to môžete zistiť | Topky.sk

°C

Piatok, 15. november 2019. Meniny má Leopold, zajtra Agnesa.

Aké máte práva v oblasti ochrany osobných údajov? Dnes je deň D, kedy to môžete zistiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
28.01.2016 15:00

BRATISLAVA – Presne dnešný deň 28. január patrí problematike ochrany osobných údajov. Európsky deň ochrany osobných údajov si pripomíname od roku 2007, kedy ho po prvý krát vyhlásila Rada Európy. Dôležitosť problematiky len potvrdzuje to, že oslava tohto dňa presiahla hranicu Európy a vo svete sa organizuje pod názvom Privacy Day.


Prečo práve 28. január?

Práve s týmto dátumom bol v roku 1981 v Štrasburgu podpísaný Dohovor Rady Európy č. 108 o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov. 

Cieľom tohto výročia je poukázať a vysvetliť ľuďom, akým spôsobom sa zhromažďujú a spracúvajú osobné údaje občanov. Aké sú dôvody na zber našich údajov  v rôznych databázach, a aké riziká sú spojené s vedome, či nevedome nesprávnym nakladaním s týmito informáciami? Práve na tieto otázky majú odpovedať aktivity organizované pri tejto príležitosti.

Občanom na Slovensku sa rozhodol napomôcť v otázke ochrane súkromia Úrad na ochranu osobných údajov SR formou Dňa otvorených dverí. Verejnosť, ktorá sa zaujíma o danú problematiku, má možnosť dnes od 9:00 s pracovníkmi úradu prediskutovať otázky, ktoré ich v tejto súvislosti trápia.

Ochrana osobných údajov je právne spätá s právom na  súkromie, ktoré patrí medzi základné práva a slobody garantované Ústavou Slovenskej republiky,  ktorá jasne hovorí: „Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života." a „Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.


Nástroje k článku



ZDROJ: Úrad na ochranu osobných údajov SR
FOTO: archív

Nahlásiť chybu

Najčítanejšie články