Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prokurátor obžaloval 12 neonacistov zadržaných v Tureckej

Polícia v septembri minulého roka na zraze v Tureckej zadržala 36 neonacistov.
Polícia v septembri minulého roka na zraze v Tureckej zadržala 36 neonacistov.

LUČENEC - Lučenská prokuratúra obžalovala 12 neonacistov, ktorých polícia zadržala v septembri minulého roka na ich zraze v Tureckej pri Banskej Bystrici. Skupinka extrémistov, ktorá vtedy údajne vykrikovala fašistické heslá a ničila cudzí majetok, čelí obžalobe za podporu a propagáciu fašizmu. ČTK to povedala námestníčka okresného prokurátora v Lučenci Jela Gaštanová.

Organizátorovi akcie Andrejovi I. hrozí štyri až osem rokov za mrežami, ostatným šesť mesiacov až tri roky väzenia. "Spis obžaloby, ktorý má 12 zväzkov, sme už doručili okresnému súdu v Banskej Bystrici," povedala Gaštanová.

Termín hlavného pojednávania zatiaľ nie je stanovený. Lučenská prokuratúra prevzala prípad od banskobystrickej, pretože tá sa nechala z prípadu vylúčiť.

Extrémistov zadržala polícia koncom septembra po tom, čo ju na zhromaždenie v miestnej časti Salašky - Turecká niekto telefonicky upozornil. Neofašisti podľa polície vykrikovali fašistické heslá a väčšina z nich má na tele vytetované nacistické symboly. Policajti zadržali 36 ľudí. Šiestich, vrátanie Andreja I., ktorý akciu organizoval, stíhali vo väzbe.

Chceš sa stať súčasťou tímu Bleskoviek? >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu