Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensko sa valí snehová smršť: Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa

(Zdroj: shmu.sk)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred snežením vo viacerých okresoch Slovenska. Výstraha začne platiť dnes od 15:00 a bude trvať až do nedele 24. januára doobeda. SHMÚ o tom informoval na svojej internetovej stránke.

"Od západu sa už blíži sneženie," napísal na svojej stránke SHMÚ.Výstraha pred snežením aktuálne platí v okresoch Čadca, Bytča, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Piešťany, Skalica, Senica, Malacky, Trnava, Hlohovec, Galanta, Šaľa, Dunajská Streda, Senec, Bratislava a Pezinok.

Meteorológovia očakávajú, že v týchto okresoch napadne približne 10 centimetrov snehu. 
SHMÚ zároveň vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom v štyroch okresoch na Slovensku. Vietor s rýchlosťou 25 až 31 metrov za sekundu môže fúkať v Tvrdošíne, Liptovskom Mikuláši, Poprade a tiež v Brezne. Výstraha začne platiť dnes od 23:00 a bude trvať do nedele 24. januára do 12:00.

V Tatrách a Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

V Tatrách a Fatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Tatrách ako i Fatrách má lavínové nebezpečenstvo lokálny charakter. V Tatrách hrozia lavíny najmä na strmých svahoch vo vyšších polohách nad 1500 metrov nad morom, obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. V Malej a Veľkej Fatre sa mierne lavínové nebezpečenstvo týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Dnes ráno prevládalo na horách jasné a slnečné počasie. Vo vyšších polohách sa oproti predchádzajúcim dňom mierne oteplilo. Teplota vzduchu sa v polohách nad 2000 metrov nad morom pohybovala od -10 do -15 stupňov Celzia, na podhorí a v dolinách ranná teplota vzduchu klesla aj pod -15 a miestami sa priblížila hodnote -20 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý až mierny vietor, v Nízkych a Západných Tatrách prevažoval juhozápadný vietor, v Malej a Veľkej Fatre fúkal prevažne juhovýchodný vietor a vo Vysokých Tatrách severozápadný vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na hrebeni Malej a Veľkej Fatry však vietor prechodne silnie a prudký vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť až 55 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh. Úplne voľný prachový sneh z posledného sneženia je rozložený relatívne rovnomerne. Na mnohých miestach tak prekrýva vetrom ubité dosky, ktoré nie sú dostatočne zviazané so starým tvrdým zľadovateným podkladom.

Viac o téme: ZimaPočasieSneženieSHMU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu