Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Stať sa Slovákom bude ťažšie

BRATISLAVA - Podmienky na získanie slovenského občianstva sa pravdepodobne sprísnia.

Kabinet dnes na návrh ministerstva vnútra schválil novelu zákona, ktorá predpokladá, že o občianstvo bude môcť cudzinec požiadať až po ôsmich rokoch trvalého pobytu na Slovensku. Doteraz stačilo päť rokov. Zmeny musí schváliť ešte parlament, kde má vládna koalícia väčšinu.

"Cieľom zákona je dôkladnejšie preverovanie žiadateľov o štátne občianstvo Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo vnútra v predkladacej správe. Ministerstvo bude preto musieť podľa novely udelenie občianstva konzultovať s políciou, prípadne tajnou službou.

Rýchlejšie budú stále môcť získať občianstvo cudzinci žijúci v manželskom zväzku so slovenským občanom, ale aj zahraniční Slováci.

Tvrdšie však budú kritériá na ovládanie slovenského jazyka. Vyžadovať sa bude znalosť jazyka "slovom a písmom", doteraz stačilo len základné ovládanie. Žiadateľov by mala skúšať zo slovenčiny a základných údajov o Slovensku trojčlenná komisia. Pribudnú aj ďalšie povinné doklady, ktoré bude musieť žiadosť o udelenie občianstva obsahovať, napríklad potvrdenie o zaplatení daní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu