Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Máme strach o bábätko

Peťo a Veronika veria, že spolu vychovajú zdravé bábätko.
Peťo a Veronika veria, že spolu vychovajú zdravé bábätko.

LEVICE - Veronika Molcanová (19) z Levíc sa vydala za nevyliečiteľne chorého Petra (26). Trpí neurologickým ochorením - neurofibromatózou. V máji sa im narodí bábätko, no mladý pár sa bojí, že bude postihnuté rovnako ako Peter. Manželia preto hľadajú odborníka, ktorý by im v prípade, že dieťa bude naozaj choré, pomohol.

Petra ničí choroba od jedenástich rokov. Na tele i vnútorných orgánoch má sto vypuklých nádorov a nikdy nevie, či sa dočká zajtrajška. „Ak sa nádor nedá vyoperovať a postihne napríklad srdce, zomriem,“ opisuje svoj stav mladý invalidný dôchodca. Cíti sa na sedemdesiatnika, vysilí ho aj prechádzka. Neznesiteľne ho bolieva hlava, rednú mu kosti a organizmus už neprijíma ani lieky na utlmenie bolesti. Okrem bolestivých nádorov ho trápia aj stovky uzlíkov (fibrómov) a tmavých fľakov na tele.

Chuť do života mu vniesla Veronika. V januári sa vzali a teraz sa o Petra stará s jeho mamou Tamarou (55). O dieťatko majú strach a túžia po jedinom - aby bolo zdravé. Podľa ultrazvukových snímok je plod navonok v poriadku, ale lekári nevedia, či nebude mať poškodené vnútorné orgány. „Preto hľadáme niekoho, kto už bol v takejto situácii, alebo odborníka, ktorý by nám poradil, čo máme ďalej robiť,“ prosia. Petrova lekárka Adriana Neubauerová si myslí, že by bolo najlepšie počkať, kým sa bábätko narodí a potom ho geneticky vyšetriť. Petrovi pomáha, ako vie. „Môžeme jedine sledovať, či sa nádor nevytvára na mieste ohrozujúcom život. Vtedy ho treba vyoperovať,“ hovorí lekárka.
Čo je neurofibromatóza
Neurofibromatózu (von Recklinghausenovu chorobu) spôsobuje mutácia génu. Jej príznakmi sú škvrny farby bielej kávy, neurofibrómy (uzlíky) na tele, nádory a kostné cysty. Choroba je nevyliečiteľná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu