Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Historická pamiatka chátra

„Tento hámor sa asi pomaly sám zrúti,“ pozastavuje sa nad osudom technickej pamiatky Medzevčan Štefan Kovács (33). Zobraziť galériu (2)
„Tento hámor sa asi pomaly sám zrúti,“ pozastavuje sa nad osudom technickej pamiatky Medzevčan Štefan Kovács (33).

MEDZEV - Starý hámor v centre Medzeva, historická pamiatka, je hanbou pre svojho majiteľa. Slovenské technické múzeum (STM) sa ním síce vystatuje aj na internetovej stránke, no v skutočnosti je to iba rozpadávajúca sa ruina.

Paradoxne v dobrom stave sú dva iné hámre. Jeden, vyše 400-ročný, je v súkromnom vlastníctve umeleckých kováčov a druhý spravuje mestský podnik služieb. Spomínaná kováčska dielňa z polovice 19. storočia sa však pomaly, ale isto dostáva na okraj záujmu. Pritom je to chránená pamiatka... „Tento hámor sa rúca priamo pred očami a Medzevu nerobí dobrú reklamu,“ neskrývajú svoje rozhorčenie miestni obyvatelia, ktorým nie je ľahostajný osud tejto pamiatky. Hámor odkúpilo ešte v roku 1967 STM, no veľkú námahu s jeho rekonštrukciou si nedalo. Primátorka Medzeva Valéria Flachbartová už správcu tejto pamiatky upozornila na jej nevyhnutnú opravu. Zatiaľ bez odpovede. Až po našej intervencii námestníčka riaditeľa STM Agnesa Schwartzová uviedla, že ešte v tomto roku by mali začať s rekonštrukciou hámra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu