Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mohli zomrieť, prežili v hniezdach záchrany

Eugenka našli v máji minulého roku v košickom hnieze záchrany. Zobraziť galériu (6)
Eugenka našli v máji minulého roku v košickom hnieze záchrany.

SLOVENSKO - Boli nechcené, a napriek tomu prežili. Zachránili ich „hniezda“. Za ostatné týždne otriasli Slovenskom dva prípady novorodencov, ktorých telíčka sa našli mŕtve. Jedno ležalo pohodené v plátennom vaku pri rieke v Košiciach, druhé vypadlo z mrazničky. Mamy ich narodenie nezvládli. Napriek tomu, že možno veľmi chceli... Hviezdička, Miško, Eugen či Paulínka mali viac šťastia. Vlastné mamy ich zanechali v hniezdach záchrany. Síce opustené, ale živé!

Dva hrôzostrašné nálezy malých telíčok v Košiciach a Ružomberku šokovali v posledných týždňoch vari celé Slovensko. Psychológovia hovorili o možnej laktačnej psychóze (popôrodný šok) či iných poruchách matiek. Bolo však vôbec možné tieto deti zachrániť? Za ostatné dva roky skončilo v hniezdach záchrany 11 odložených detí. Siroty, ktoré však prežili! Po tri z nich sa matky navyše s odstupom času vrátili. Posledné dieťatko bolo odložené 25. marca v Trnave. Novorodenec mal ošetrenú pupočnú šnúru, z čoho sa dá predpokladať, že žena mohla utiecť z pôrodnice, alebo jej pri pôrode asistoval odborník. Chlapček, ktorý v deň nálezu vážil 3 430 g a meral 50 cm, je v súčasnosti zverený do starostlivosti istým manželom.

Podľa Anny Ghannamovej z občianskeho združenia Šanca pre nechcených bolo pred existenciou hniezd záchrany nájdených 7 až 10 novorodencov ročne mŕtvych. „V súčasnosti je tých detí pohodených oveľa menej, či už živých, alebo mŕtvych. Úplne sa však tomu zabrániť nedá. Stáva sa to najmä vtedy, keď sa matka o dieťa nedokáže postarať pre zlé sociálne podmienky,“ dodáva Ghannamová. Ak podľa nej matka trpí duševnou poruchou, v takých prípadoch sa nedá vylúčiť, že sa môže pokúsiť dieťatku blížiť.

HNIEZDA ZÁCHRANY - AKO FUNGUJÚ


Každá matka, ktorá tajne porodí svoje dieťa, môže ho vložiť do týchto verejne prístupných inkubátorov. Žiadna matka sa nemusí zahlásiť ani inak identifikovať. Stačí zdvihnúť roletu na okne budovy, vložiť dieťa a zatvoriť inkubátor. Len čo sa otvoria dvierka inkubátora, personál nemocnice dostane signál a o 5 minút sa o dieťa postará. Fungujú v Bratislave, Žiline, Prešove, Nových Zámkoch, Nitre, Ružomberku, Trnave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Ak matka odloží novorodenca vo veku 3 - 4 mesiace do „hniezda“, nehrozí jej trestné stíhanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu