Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z predpovede počasia vás bude štípať mráz: Na Silvestra vybuchne ohňostroj zimy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – A je to tu! Meteorológovia predpovedajú zimu, pri ktorej nám budú mrznúť nosy. Má to však jeden veľký háčik a rátať musíte s viacerými scenármi.

V druhej polovici budúceho týždňa sa má podľa meteorológov ochladiť a denné teploty budú klesať pod nulu. Či však na prelome tohto a nového roka napadne sneh, je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) neisté, ale je to pravdepodobné.    

Meteorológovia vyriekli obávanú vetu: V roku 2016 nás čaká najväčšia tropická erupcia!

Napriek tomu, že december pomaly končí, stále sa vyskytujú miesta, kde nebol ešte ani jeden deň so súvislou snehovou pokrývkou (aspoň 1 cm snehu), uvádza na Facebooku SHMÚ. Takýmito stanicami sú napríklad Bratislava (letisko), Hurbanovo, Kuchyňa pri Malackách a Piešťany. 

Pondelok

Od severozápadu bude cez naše územie prechádzať studený front, ktorý k nám priveje chladný vzduch. V noci bude zamračené s nízkou oblačnosťou a miestami hmla. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude oblačnosť zmenšená a ojedinele môže, najmä na východe, mrholiť. Najnižšia nočná teplota klesne na +3 až -2 stupne Celzia. Cez deň bude oblačno až zamračené a takisto miestami hmla. Počas dňa môže mrholiť alebo sa vyskytnúť slabý dážď, na horách bude oblačnosť zmenšená, ale popoludní očakávajte na severe od cca 1500 metrov sneženie, ktoré sa nebude vyhýbať ani nižším polohám.

Z predpovede počasia vás
Zobraziť galériu (8)

Najvyššia denná teplota vystúpi na 4 až 9, pri nízkej oblačnosti dosiahne okolo 2 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov vystúpi okolo poludnia na 1 stupeň Celzia a bude ďalej klesať. Bezvetrie môže prerušovať slabý vietor, na hrebeňoch Tatier si však dávajte pozor na prudký vietorMeteorológovia varujú na celom území Slovenska pred hmlami výstrahou prvého stupňa a pre hornaté oblasti Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja platí aj výstraha prvého stupňa pred vetrom.

Reprofoto Shmu.sk
Zobraziť galériu (8)
Reprofoto Shmu.sk

Reprofoto Shmu.sk
Zobraziť galériu (8)
Reprofoto Shmu.sk

Utorok

Slovensko bude pod vplyvom studeného arktického vzduchu. Obloha bude zamračená a lokálne sa môžu objaviť hmly, v priebehu dňa sa bude oblačnosť zmenšovať, na niektorých miestach však spŕchne. Sneženie očakávajte od výšky cca 800 metrov, cez deň na severe aj v nižších polohách. Nočná teplota poklesne na 3 až -3 stepne, denná dosiahne 1 až 6 stupne Celzia.
Fúkať by mal severný až severovýchodný vietor rýchlosťou do 5 m/s, na východe miestami do 10 m/s s nárazmi okolo 12 m/s (20, východ do 35 km/h, nárazy do 45 km/h).

Z predpovede počasia vás
Zobraziť galériu (8)

Streda

Od severovýchodu Slovensko zasiahne okraj mohutnej tlakovej výše so stredom nad Pobaltím. Cez deň bude obloha jasná, ale v noci bude na západe spočiatku polooblačno až oblačno a ojedinele aj snehové prehánky. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí  -2 až -7, na Orave, v Liptove a na severovýchode -7 až -12 stupňov Celzia. Denná teplota stúpne na -5 až 0 stupňov, na západe do +2 stupňov Celzia. Na západe bude veternosť slabá, na ostatnom území bude fúkať severovýchodný vietor 3 až 7 m/s v nárazoch miestami do 12 m/s (10 až 25 km/h, nárazy do 45 km/h).

Z predpovede počasia vás
Zobraziť galériu (8)

Štvrtok

Prúdenie arktického vzduchu bude pokračovať a vo štvrtok prinesie prevažne jasnú oblohu. Nočná teplota klesne na -6 až -11, v dolinách a kotlinách miestami -11 až -16 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na -6 až 0 stupňov Celzia.

Z predpovede počasia vás
Zobraziť galériu (8)

Piatok

Prílev studeného arktického vzduchu do strednej Európy ešte viac zosilnie. Počasie bude jasné až polooblačné a mrazivé. Nočná teplota poklesne na -7 až -12, v dolinách a kotlinách -13 až -18 stupňov Celzia a denná vystúpi na  -6 až -1 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši miestami na okolo -8 stupňov Celzia.

Z predpovede počasia vás
Zobraziť galériu (8)

 

 

 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu