Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nové zbrane pre slovenskú políciu: Kaliňákov tip vyhral, o víťazoch tendra hovoril pred mesiacmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tento rok zložky ministerstva vnútra dostali nové autá, nepriestreľné vesty, nové a kvalitnejšie oblečenie, prilby, laboratórnu techniku či nové zbrane, a to vďaka viacerým tendrom, ktoré vyhlásil Robert Kaliňák. Podľa Denníka N však opäť vyplávali na povrch pochybnosti o transparentnosti.

Špeciálne policajné jednotky zase dostali v tomto roku nové samopaly. Ministerstvo vnútra im objednalo 430 zbraní, taktické samopaly značky B&T, model APC 9. Jeden kus vyšiel približne na 1600 eur. Potom prišli na rad pištole pre policajtov.

Nové zbrane pre slovenskú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Cieľom týchto tendrov je absolútne prezbrojenie. Nové zbrane budú mať jednotný kaliber 9 mm Luger, väčšina policajtov momentálne používa zbrane kalibru 9x18 mm Makarov, ktoré zaviedli do výkonu služby ešte v roku 1992. Niektorí policajti si kvôli problémom so zasekávaním týchto zbraní kupovali modernejšie modely za vlastné financie.

Konečne nové zbrane!

Dlho očakávaný tender na nákup pištolí pre políciu sa začal v marci. Ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom sa rozhodlo obstarávať zásahové a služobné pištole pre ozbrojené zložky štátu. Súťaž sa mala skladať z dvoch častí. V prvej šlo o zásahovú pištoľ, tá druhá časť sa týkala služobnej pištole.

Nové zbrane pre slovenskú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Konštrukciou, vysokou životnosťou, spoľahlivosťou, príslušenstvom a ostatnými vlastnosťami musí zodpovedať potrebám príslušníkov vybraných útvarov Policajného zboru, Finančného riaditeľstva SR, Ozbrojených síl SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže," uvádzalo sa vo vestníku. V prípade zásahovej pištole mali byť rozhodujúcimi kritériami výberu nízka hmotnosť, čo najjednoduchšia obsluha, maximálna životnosť a spoľahlivosť.

Víťazov si tipol správne

Podľa Denníka N nakoniec ministerstvo vnútra objednalo 46-tisíc zbraní. "Ak sa rozhliadnete, zistíte, že Glock i čezeta ponúkajú najlepší pomer cena – výkon," povedal ešte v marci na margo možných víťazov tendra Kaliňák. Štát vo štvrtok oznámil, že podpísal zmluvu na dodávku nových zbraní pre ministerstvá vnútra, obrany, financií a spravodlivosti v celkovej hodnote takmer 23 miliónov eur bez DPH. A hádajte s kým.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (5)
Robert Kaliňák  (Zdroj: SITA)

Podľa Kaliňáka je dôležité, že pri všetkých týchto pištoliach sa podarilo vyjednať cenu nižšiu ako 300 eur za kus. "Ceny sú výrazne pod trhovými cenami," povedal minister s tým, že štát pri nákupe ušetril pri porovnaní s bežnými cenami zbraní približne 30 percent. "Zmluvu sme podpísali s Českou zbrojovkou a spoločnosťou Glock," oznámil na tlačovej konferencii. Neboli pritom jediní, kto mal o tender záujem.

Slovenská firma nevyhovela

Talianska Beretta a firma Rapier zo Zvolena, ktorá ponúkla švajčiarsko-americkú pištoľ Sig Sauer, sa prihlásili tiež. Ďaleko sa však nedostali. "Vylúčili nás, pretože u nás našli nejaké administratívne chybičky," povedal Radoslav Tomašovič  z firmy Rapier pre Denník N. Aj samotné chybičky podľa vznikli len preto, že mali málo času na prípravu. Spoločnosť Beretta podala dokonca sťažnosť na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý ju však zamietol.

Nové zbrane pre slovenskú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Za zamyslenie rozhodne stojí aj fakt, že v iných krajinách Európy pri štátnych zákazkách uprednostňujú domáce firmy, no na Slovensku to tak nie je.

Viac o téme: ZbraneMinisterstvo vnútraTenderOzbrojené zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu