Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pre poslancov péenka neexistuje

Poslanci NR SR sú privilegovaní aj tým, že si nemusia pri absencii pre chorobu vypísať péenku. Zobraziť galériu (6)
Poslanci NR SR sú privilegovaní aj tým, že si nemusia pri absencii pre chorobu vypísať péenku.

BRATISLAVA - Bežný občan je oproti našim zákonodarcom v obrovskej nevýhode. Keď ochorie, musí nahlásiť zamestnávateľovi péenku, ktorá sa mu mínusovo premietne na výplatnej páske.

Poslanec však má takú vymoženosť, že v parlamente sa jednoducho iba ospravedlní z dôvodu choroby či liečby. Na péenku napriek chorobe jednoducho nejde. S jeho asi 96-tisícovým platom to teda ani len nepohne. Jedinou svetlou výnimkou z poslaneckých lavíc je kádehák Peter Gabura, ktorý sa pre operáciu obličky dal vypísať. A pocítil to na plate rovnako ako ktorýkoľvek iný občan... Pritom sa stačilo v NR SR len ospravedlniť.

Predstavte si situáciu, že ochoriete a zatelefonujete to zamestnávateľovi. Tým je celá vec pre vás vybavená a plat vám plynie rovnako, akoby ste boli v práci. Takúto výhodu, okrem mnohých ďalších, majú oproti bežnému občanovi poslanci. Tých istých zákonodarcov, ktorí nám, bežným smrteľníkom, odhlasovali rapídny pokles platu vďaka chorobe, sa to netýka. Väčšina chorých občanov je často prinútená radšej si vybrať dovolenku, ktorá je zaplatená podstatne lepšie ako práceneschopnosť. Poslanci sú však privilegovanejší ako obyčajní smrteľníci!

„V rámci tohto volebného obdobia jediným poslancom, ktorý vlastne vykázal PN-ku, je poslanec Gabura. Ostatní sa len ospravedlnili predsedovi NR SR. Je to v súlade s rokovacím poriadkom,“ vyjadrila sa Elena Valovičová z tlačového oddelenia parlamentu. Potvrdila, že plat im v tomto prípade plynie v plnej výške. „Pán poslanec bol práceneschopný asi mesiac. Za toto obdobie dostal za prvých 10 dní péenky, ktorú vypláca zamestnávateľ, na výplatu 3 300 Sk,“ potvrdil Novému Času Gaburov asistent.

Peter Gabura pripúšťa, že bežný občan má vďaka tomu problémy vyžiť. Čaká ho ešte podobne ako každého doplatenie zvyšných asi 7-tisíc Sociálnou poisťovňou. Namiesto vyše 90-tisícového platu tak dostane asi 10-tisíc. Doplatil na to, že bol chorý rovnako ako bežný občan. Viacerí poslanci si to vybavili len ospravedlnenkou a vďaka tomu dopadli podstatne lepšie. Ich najčastejšou argumentáciou bolo, že péenku si nevybrali preto, lebo chýbali na parlamentnej schôdzi len krátko alebo vôbec v tom čase neprebiehala. To by však znamenalo, že naši poslanci pracujú len vtedy, keď je schôdza NR SR, čo od začiatku tohto volebného obdobia bolo spolu 42 dní.

Poslaneckí pacienti


Pre poslancov péenka neexistuje
Zobraziť galériu (6)
Viliam Veteška (HZDS) - Nahlásil do NR SR asi 10-dňovú rehabilitačnú liečbu. Ako jediný sa pre Nový Čas k tomu neodmietol vyjadriť. „Chýbal som v októbri na jednom zasadnutí Národnej rady, ktoré bolo krátke, a dva dni vo februári. Celý čas som sa liečil. Nie som chamtivý ani lakomý, časť poslaneckých peňazí vždy rozdám. Keď som maródoval, peniaze som si nenechal. Celý mesačný plat v podobe špeciálneho lôžka, ktoré som nechal na zákazku vyrobiť, som venoval Národnému rehabilitačnému centru,“ argumentoval.
Pre poslancov péenka neexistuje
Zobraziť galériu (6)
Peter Gabura (KDH) - Nahlásil ako jediný z poslancov do NR SR dlhodobú PN-ku z dôvodu operácie obličky. Prišiel tým o značnú časť svojho poslaneckého platu.
Pre poslancov péenka neexistuje
Zobraziť galériu (6)
Vladimír Mečiar (HZDS) - Koncom januára mu voperovali bajpas. Asi týždeň ležal v nemocnici, odvtedy je v domácom liečení. To sú už dva mesiace, péenku však nepredložil. Zo zdravotných dôvodov sa na schôdzach len ospravedlnil. Tlačovému oddeleniu HZDS sa s ním nepodarilo do uzávierky spojiť.
Pre poslancov péenka neexistuje
Zobraziť galériu (6)
Vladimír Palko (KDH) - Bol takmer týždeň hospitalizovaný v nemocnici. Napriek tomu sa v NR SR iba ospravedlnil z dôvodu choroby. Juraj Horváth (Smer) - Chýbal asi týždeň. Zdôvodnil to chorobou. Péenku však tiež nepredložil.
Pre poslancov péenka neexistuje
Zobraziť galériu (6)
Pavol Hrušovský (KDH) - Mal v septembri 2006 autonehodu. Po nej ho hospitalizovali a bol aj v domácom liečení. Do politiky sa vrátil až o mesiac, péenku do NR SR nepredložil. „Z dôvodu autonehody pán predseda nevynechal ani jeden deň z rokovania schôdze, a preto mu nevznikla zákonná povinnosť ospravedlniť sa,“ povedal hovorca KDH Martin Krajčovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu