Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záujemcovia o prácu v Policajnom zbore máte možnosť: Vláda odsúhlasila navýšenie počtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes odsúhlasila personálne a technické posilnenie Policajného zboru, ktoré súvisí s bezpečnostnými protiteroristickými opatreniami. V priebehu troch rokoch by sa mal policajný zbor posilniť o 2 500 policajtov. Počty policajtov by sa mali zvýšiť počas troch rokov - v budúcom roku o 800, v roku 2017 o 850 a v roku 2018 o ďalších 850 policajtov.

Pre nových policajtov bude potrebné zabezpečiť aj výstroj, výzbroj a automobily. Posilniť by sa mali predovšetkým oddelenia boja proti terorizmu či extrémizmu, poriadkovej polície, ale aj špecializované jednotky, ako sú pohotovostné útvary ale aj špeciálny Útvar osobitného určenia, tzv. Lynx comando.  Opatrenie si v nasledujúcich troch až štyroch rokoch vyžiada viac ako 250 miliónov eur.

Ako sa uvádza v materiáli, od 1. januára 2016 navrhujú zintenzívniť výberové konanie do služobného pomeru príslušníkov Policajného zboru tak, aby v nástupných termínoch v nasledujúcich dvoch rokoch bol prijatý maximálny počet uchádzačov o služobný pomer príslušníkov Policajného zboru. Zároveň sa zvýšia kapacity stredných odborných škôl Policajného zboru. 

Od útokov v Paríži platia aj na Slovensku zvýšené bezpečnostné opatrenia. Kým v bežnom režime je v uliciach 450 hliadok polície, momentálne je to 1 200 hliadok. Ide o významné posilnenie, pričom sa policajti sústreďujú na rizikové objekty, miesta, kde sa združuje veľa ľudí, dopravné uzly ako letiská či stanice a kultúrne, spoločenské a športové podujatia. Tento stav je však dlhodobo neudržateľný. Ideálny stav je, aby v bežnom výkone bolo v uliciach asi 800 policajných hliadok, to znamená, že každý policajný okrsok by mal mať hliadku navyše.

Viac o téme: Polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu